Organizacja World Apple and Pear Association opublikowała dane dotyczące zapasów jabłek w europejskich komorach przechowalniczych na dzień 1 kwietnia 2018 r. Wynika z nich, że w tym czasie przechowywano łącznie 1 171 479 ton jabłek.
Najwięcej jabłek było we Włoszech (326 613 ton), Polsce (286 000 ton) i Francji (247 701 ton).
W pozostałych państwach:
Austria 27 178 ton
Belgia 8 257 ton
Czechy 12 952 tony
Dania 1 474 tony
Niemcy 74 908 ton
Hiszpania 88 490 ton
Szwajcaria 13 907 ton
Holandia 55 913 ton
Wielka Brytania 28 086 ton.
Najwięcej w zapasach było jabłek odmiany Golden Delicious (446 142 tony). Dużo było także: Granny Smith (82 802 tony), Idared (82 284 tony), Fuji (54 450 ton), Jonagold (54 526 ton), Red Delicious (49 837 ton).
Źródło: WAPA
rs