Przedstawiamy dane dotyczące zapasów jabłek w komorach przechowalniczych państw Unii Europejskiej na dzień 1 stycznia 2018 (wg WAPA). Dla całej UE zapasy wynosiły 3 028 094 ton i były o 27 proc. niższe niż w rok wcześniej.
Najwięcej jabłek w komorach przechowalniczych na początku roku 2018 było we Włoszech – 859 321 ton (o 36 proc. mniej niż w 2017 r.). Na drugim miejscu znalazła się Polska z 851 000 ton (-30 proc.). W pozostałych państwach sytuacja wyglądała następująco:
Austria – 55 219 ton
Belgia -21 851 ton
Czechy – 34 857 ton
Dania – 5901 ton
Francja – 561 602 tony
Niemcy – 193 193 tony
Hiszpania – 192 012 ton
Szwajcaria – 36 151 ton
Holandia – 124 988 ton
Wielka Brytania – 91 999 ton
Jeśli przyjrzeć się odmianom to najwięcej w komorach przechowalniczych jest jabłek Golden Delicious – 825 419 ton (-31 proc.), Gala – 290 099 ton (-0,5 proc.), Granny Smith – 178 631 ton (+12 proc.), Idared – 172 459 ton (-49 proc.), Cripps Pink – 157 862 ton (-4,2 proc.), Sampion – 142 746 ton (-18,6 proc.), Fuji – 133 298 ton (-16 proc.), Red Delicious – 132 470 ton (-26 proc.), Jonagold – 120 941 ton (-53 proc.), Braeburn – 105 582 ton (-32 proc.).
Źródło: WAPA
RS
Włosi maja lepsze jabłak od naszych. I bez pozostałości.
Ugotujemy się z tym co mamy. Nikt więcej nie zapłaci. Pora sprzedawać