W najnowszym MPS SAD – 8/2019

W ostatnich latach, ze znanego dobrze wszystkim powodu, handlowcy intensywnie poszukują nowych rynków zbytu polskich jabłek.

W ostatnich latach, ze znanego dobrze wszystkim powodu, handlowcy intensywnie poszukują nowych rynków zbytu polskich jabłek. Szczególnie że nic nie zapowiada, abyśmy mogli je w najbliższym czasie znowu eksportować na rynek rosyjski. Jednym z kierunków, o którym w swoim czasie mówiło się bardzo dużo, są Chiny. Okazuje się, że w Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie produkuje się i konsumuje ogromne ilości jabłek. Pochodzą one zarówno z małych, tradycyjnych gospodarstw rodzinnych z przeznaczeniem na rynek lokalny, jak i produkowane są w dużych, nowoczesnych gospodarstwach z kapitałem zewnętrznym. Czy wobec tego rzeczywiście rynek chiński jest tak perspektywiczny dla nas jak pierwotnie sądzono, jaka jest jego specyfika oraz jakie mamy szanse na zaistnienie na dobre na rynku indyjskim – o tym więcej na str. 6 i 10. w najnowszy MPS SAD 8/2019 – Redaktor naczelny Monika Strużyk.

W najnowszym numerze MPS SAD – 8/2019 między innymi:

Owoców będzie mniej i co do tego nikt nie ma wątpliwości. W naszej polskiej rzeczywistości dla jednych wyniki powinny być jak najniższe, a innym zależy, aby pokazać, że towaru będzie jednak więcej. Sprawdza się tu przysłowie, że jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Przy czym trochę zapominamy, że nigdy nie umieliśmy faktycznie policzyć, ile czego produkujemy. Szczególnie widać to w przypadku jabłek.

Czytaj dalej – strony 12-13 w MPS SAD 8/2019


 

 

 

Dr Artur Miszczak Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Należy bowiem uwzględnić wpływ różnych czynników. Wiele zależy od tego, o jakim gatunku rośliny i o jakiej odmianie mówimy. Jednym z kluczowych czynników jest przebieg warunków atmosferycznych w danym sezonie, a zwłaszcza ilość opadów, wilgotność powietrza, temperatura, nasłonecznienie, wiatr i opady (w tym grad). Takich szczegółów, od których zależy występowanie szkodników i chorób grzybowych, jest bardzo dużo. Jednak sposób, w jaki będziemy prowadzić ochronę, zależy od podejścia samych sadowników i plantatorów.

  • WŁAŚCIWE PODEJŚCIE DO OCHRONY
  • WYNIKI BADAŃ

  • (NIE)ZGODNIE Z PRZEPISAMI
  • OCHRONA ROŚLIN A ŚRODOWISKO

Czytaj dalej – strony 28-30 w MPS SAD 8/2019


Postępujące zmiany klimatyczne, uprawa nowych odmian roślin, zmiana asortymentu środków ochrony roślin oraz masowe sprowadzanie materiału nasadzeniowego z zagranicy powodują pojawianie się nowych chorób, nieznanych wcześniej w kraju lub dotychczas niestanowiących większego zagrożenia. Dotyczy to także chorób przechowalniczych jabłek pochodzenia infekcyjnego.

Przypuszcza się, że wzrost nasilenia antraknozy na różnych roślinach sadowniczych jest związany z ocieplaniem klimatu, gdyż grzyby Colletotrichum spp. należą do wyjątkowo „ciepłolubnych”. Antraknoza jabłek jest od dawna zaliczana do bardzo groźnych chorób występujących już latem w krajach o gorącym i wilgotnym klimacie (południowo-wschodnie stany USA, Brazylia, Nowa Zelandia).

Pierwsze objawy antraknozy są bardzo zbliżone do gorzkiej zgnilizny – są to małe, jasnobrązowe, lekko zagłębione plamki gnilne rozwijające się wokół przetchlinek jabłek. Na jednym owocu jest z reguły więcej plamek niż w przypadku gorzkiej zgnilizny i są one mniej regularne, drobniejsze, z tendencją do zlewania się (fot. 1, 2). Po wyjęciu jabłek z chłodni zgnilizna bardzo szybko powiększa się i tworzą się na niej drobne acerwulusy (owocniki grzyba), z których wydobywa się łososiowo-pomarańczowa masa zarodników.

Czytaj dalej

  • występowanie antraknozy w Polsce,
  • co jest źródłem antraknozy jabłek,
  • Nasilenie antraknozy jabłek bezpośrednio po wyjęciu owoców z chłodni i po 7 dniach w temperaturze pokojowej (w %),
  • Zapobieganie.

– strony 31-34 w MPS SAD 8/2019



 

 

Rynek nawozów wspomagających wybarwianie się jabłek jest coraz większy. Firmy oferują produkty zawierające potas i fosfor (jako pierwiastki biorące udział w syntezie barwników) oraz wapń – wpływa on na dobre przechowywanie owoców. Produkty te należy stosować najczęściej od 4.–5. tygodnia przed zbiorem, zatem sierpień–wrzesień to dobry moment na opracowanie strategii dla własnego sadu. Fosfor zapewni energię, którą roślina wykorzysta na potrzeby syntezy barwników. Natomiast potas, jako pierwiastek odpowiedzialny m.in. za syntezę cukrów, wpływa na cechy organoleptyczne: smak, zapach i barwę. Aby zabieg przyniósł oczekiwany rezultat, powinno się go wykonać przed startem syntezy barwników w roślinie. Rozpoczęcie nawożenia dopiero w momencie uwidocznienia się problemu nie przyniesie spodziewanego efektu.

Oferta i wskazówki dostawców takich rozwiązań – strony 46-52 w MPS SAD 8/2019



W lipcu średnie ceny jabłek deserowych, zgodnie z danymi Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, wyniosły 0,66 zł/kg. Stawki otrzymywane za poszczególne odmiany były zróżnicowane w zależności od jakości, a z tą było różnie. Podstawowy asortyment odmianowy skupowano po 0,50 do 0,70 zł/kg. Odmiany ‘Szampion’, ‘Ligol’ i ‘Jonagored’ wyceniano najczęściej na 0,55-0,65 zł/kg. Nieco niższe stawki oferowano za odmiany ‘Gloster’ i ‘Idared’, choć za owoce najwyższej jakości odmiany ‘Idared’ przeznaczanej na eksport można było otrzymać wyższą cenę. Droższe były jabłka odmiany ‘Golden Delicious’, za które sadownicy w zależności od średnicy i jakości otrzymywali od 0,60 do 1,10 zł/kg. Nieco niższe ceny, bo od 0,60 do 0,90 zł/kg, oferowano za odmianę ‘Mutsu’. Jabłka odmiany ‘Gala’ stanowiły już niewielki odsetek sprzedaży.

Czytaj dalej – strony 60-63 w MPS SAD 8/2019

Nie zwlekaj zaprenumeruj MPS SAD

lub kup najnowszy numer 8/2019:

Źródło: sad24.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZagrożenia chorobami w szkółkach w 31 tygodniu roku
Następny artykułUkraina wykorzystała już kwoty bezcłowego eksportu do UE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.