To na dobry początek. Sieć handlowa Carrefour wspólnie z hurtownią New Green i aukcją BelOrta zaproponowali technologię uprawy grusz bez chemicznej ochrony drzew i owoców. System ten nie jest w pełni ekologiczny czy organiczny (jak na zachodzie Europy częściej się określa takie ogrodnictwo), ale jest bardziej rygorystyczny od konwencjonalnego.
Owoce będą pochodzić z gospodarstwa Josa Derwaela. W liczącym 350 ha upraw sadzie kwatera 50 ha jest prowadzona według programu kontrolowanego przez wymienione wyżej instytucje. Środki chemiczne wykorzystywane są tym sadzie tylko w początkowym okresie wegetacji, w ograniczonych ilościach i asortymencie. Tak prowadzona uprawa ma zapewnić owoce o parametrach jakościowych podobnych do tych z sadów w pełni konwencjonalnych, ale gruszki z kwatery J. Derwaela będą przechowywane tylko do początków 2018 roku, by uniknąć wystąpienia chorób przechowalniczych w późniejszym okresie.
Sieć handlowa uczestnicząca w programie jest świadoma wyzwań, jakie stają przed zmuszanymi przez rynek do poszukiwania nowych technologii sadownikami – zobowiązała się kompensować część ponoszonych kosztów.
25 sierpnia na konferencji sadowniczej w Belgii zaprezentowano technologię produkcji gruszek wolnych od pozostałości pestycydów i zapowiedziano, że owoce te pojawią się w handlu już we wrześniu. Zapowiedziano również opracowanie podobnej technologii dla produkcji jabłek.
za: afg.nl