Ukraińcy jedzą więcej swoich jabłek

W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku zaimportowała o 42,3% (35,3 tys. t) mniej jabłek, niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Zmniejszył się także o 18,9% (673 t) eksport tych owoców. Produkcja jabłek na Ukrainie zwiększa się co roku, więc takie dane z handlu zagranicznego – w opinii ekspertów AKAB (Ukraińskiego Klubu Agrobiznesu) świadczą o wzroście wewnętrznego spożycia.
W 2012 roku zbiory jabłek wyniosły na Ukrainie 1, 127 mln ton, o 25,6% (229,8 tys. t) więcej, niż w 2010. Osiągnięto to dzięki wzrostowi produkcyjności (średnio do 2,16 t/ha) owocujących sadów. Także powierzchnia tych sadów wzrosłą w ostatnich trzech latach o 300 hektarów. Najwięcej sadów gatunków ziarnkowych rośnie w obwodach winnickim – 18,3 tys. ha, czerniewickim – 10,3 tys. ha, chmielnickim – 10,1 tys. ha. Najszybciej przybywa sadów w obwodzie czerniewickim, gdzie w latach 2011-2012 przybyło 3,3 tys. ha. Liderami produkcji jabłek są na Ukrainie Krymska Kompania Owocowa ze zbiorami w 2012 r. 32 tys. ton oraz Sagre i SwarogWest Group zbierające po 7 tys. ton.
 
Aleksander Bielenkij, Kijów

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTruskawka ‘Vibrant’ – brytyjskie doświadczenia
Następny artykułJakość i siła polskich jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.