Według danych WAPA, zapasy jabłek w amerykańskich magazynach na dzień 1 stycznia 2016 r. wynosiły ok. 1,72 mln ton i były o 20,3% niższe w porównaniu z rekordowymi 2,16 mln ton zarejestrowanymi w styczniu 2015 r.
W styczniu br. najwięcej przechowywano jabłek odmiany 'Red Delicious' – 468,1 tys. ton (-36% w skali roku), a następnie 'Gali' – 284,4 tys. ton (-23%) i 'Granny Smith' – 237,8 tys. ton (+3%). Amerykańskie zapasy gruszek na dzień 1 stycznia 2016 r. wynosiły 168,3 tys. ton i były o 12,5% niższe w porównaniu ze styczniem 2015 r. i o 17% niższe niż przed dwoma laty. Wśród odmian gruszek dominowała 'Anjou' – 113,7 tys. ton, której było o 15,3% mniej niż przed rokiem.
Źródło: FAMMU/FAPA