System Jakości SmartFreshSM został zarejestrowany w Polsce także do zastosowania na gruszki, śliwki, brokuły, kapustę białą i kapustę pekińska. W nadchodzącym sezonie planowane jest komercyjne zastosowanie na gruszki i śliwki.
Gruszki są powszechnie znane jako owoce o różnym i często trudniejszym schemacie dojrzewania, niż to jest w przypadku jabłek. Możliwości utrzymania parametrów jakościowych są bardzo ściśle związane z warunkami zbioru, kontrolą temperatury w chłodni, a także długością przechowywania i transportu. Tak jak to jest w przypadku innych krajów europejskich, SmartFresh będzie stopniowo wprowadzany w naszym kraju, tak by być pewnym, że zalecenia stosowania będą zgodne z polskimi warunkami zbioru, przechowywania i dystrybucji.
W przypadku śliwek branża docenia możliwość zastosowania SmartFresh bazując na wcześniejszych rejestracjach we Francji (2005) i Włoszech (2006) – głównie z racji utrzymania jędrności owoców podczas i po przechowywaniu, a także dzięki zmniejszeniu poziomu brązowienia miąższu u niektórych odmian. Z doświadczeń francuskich wynika, że nawet po 7 dniach przechowywania w temperaturze 20°C ponad 80% owoców pozostawało najwyższej jakości, gdy zastosowano SmartFresh.
W zależności od zapotrzebowania, AgroFresh planuje również wprowadzić komercyjne aplikacje SmartFresh dla kapusty, brokuła i kapusty pekińskiej. „
Za: Dow Agrosciences Polska
pg