W Campanii (południowe Włochy) jedną ze specjalności sadowniczych jest produkcja jabłek odmiany ‘Annurca’. Jest chroniona znakiem ChOG (PGI, IGP) – Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Specyfika produkcji tej odmiany polega na wywołaniu intensywnego rumieńca na całej powierzchni skórki. Dla osiągnięcia tego celu zebrane jabłka są układane pod daszkami zabezpieczającymi przed opadami i ograniczającymi nieco intensywność bezpośredniego nasłonecznienia – na podwyższonych zagonach ziemnych wyłożonych słomą. Takie „leżakowanie”, podczas którego każdy owoc jest kilkakrotnie ręcznie obracany inną stroną do słońca trwa około 10 dni. W każdym sezonie zależy to od przebiegu pogody podczas wzrostu jabłek na drzewach.
Sadownicy z Campanii uważają, że ta odmiana – tak właśnie przygotowywana – jest dla nich atrakcyjna. Jesienią ubiegłego roku dostawali za ‘Annurcę’ 0,15 €/kg. W sprzedaży znajduje się od września do maja. Wiosną bieżącego roku w Mediolanie – na targowiskach miejskich i w sklepach – jej owoce były oferowane konsumentom za 3,4 €/kg. To była najwyższa cenowa półka – leżały na niej odmiany klubowe (np. Pink Lady) oraz wybory premium rynkowych liderów – np. ‘Golden Deliciousa’. Jednak współczesne standardy rynkowe musiały na tej półce ustąpić miejsca starej renecie z północy Włoch – z Val di Non w Trentino/Trydent. Ta kosztowała 4,9 €/kg.
za: aopluce.com, agf.nl