Odmiany jabłek

Przedstawiamy odmiany jabłek, uprawiane w kraju, które będą odpowiadały w najbliższych latach wymaganiom oraz potrzebom, zarówno rynkowi zagranicznemu jak i krajowemu. Przy wyborze odmiany trzeba uwzględnić jej wymagania glebowe i klimatyczne, a te są różne w naszym kraju.
Podstawowymi warunkami sprzedaży dużej ilości jabłek po opłacalnych cenach jest ich dostosowanie do potrzeb oraz wymagań rynku zagranicznego i krajowego. Produkujemy dużo jabłek deserowych, ale za mało wysokiej, a jeszcze mniej bardzo wysokiej jakości oraz odmian, które lubią zagranicznej i krajowi konsumenci. Duże są różnice potrzeb i wymagań w kraju i zagranicą. Kto do nich dostosuje swoją produkcję jabłek, ma zapewnione nie tylko dobre, ale nawet bardzo dobre wyniki ekonomiczne. A kto tego nie potrafi, musi się spodziewać niskich cen i trudności w zbycie swoich jabłek deserowych.
Na światowym rynku jabłek są duże różnice w wymaganiach jakościowych i odmianowych. Najwyższe – w krajach arabskich. Tam można sprzedać tylko jabłka bardzo wysokiej jakości, koloru czerwonego, po bardzo wysokich cenach. Niższe są w krajach wschodniej Europy, w których jeszcze jest duży popyt na jabłka różnych odmian, średniej jakości. Sama Rosja importuje ponad 1,2 mln ton jabłek deserowych.
Powoli w wielu krajach spada pożycie jabłek. Znikome, bądź bardzo niskie jest w krajach środkowej Afryki, najwyższe w Austrii i Turcji, ponad 25 kg na mieszkańca. W Polsce, w ciągu ostatnich 20 lat spadło ono z 25 do 12 kg na osobę.
Polska już może eksportować swoje jabłka na cały świat, w tym 90-95 % do krajów europejskich, najwięcej do państw wschodniej Europy. Aktualnie eksportujemy około 1,0 mln ton jabłek, z dużymi szansami zwiększenia eksportu, co najmniej o 300 tys. ton. Warunkiem jest poprawa jakości jabłek i zwiększenie odsetka odmian jednokolorowych w strukturze uprawianych odmian. Dotyczy to także rynku krajowego.
Dla zalecanych odmian najkorzystniejsze są w rejonie Sandomierza i na dużych obszarach Dolnego Śląska, zaś najmniej korzystne panują w północno-wschodniej części kraju.
’Gala’ i jej paskowane sporty, m.in. 'Royal Gala’ i 'Gala „Schniga’
Jabłka tych odmian można w dużych ilościach i po wysokich cenach, sprzedać na całym świecie. Także w naszym kraju. Wysokie plony dobrej jakości uzyskuje się na żyznych glebach i w ciepłych stanowiskach. W takich warunkach warto uprawiać te odmiany na szerszą skalę niż do tej pory.
’Golden Delicious Reinders’
Dobry zbyt i atrakcyjne ceny osiąga w krajach północnej Afryki oraz wschodniej Europy i w naszym kraju. Traci na znaczeniu w krajach zachodniej Europy i USA. Odmiana ta ma średnie wymagania glebowe. Wymaga cieplejszych stanowisk. Ze względu na duże potrzeby w krajach wschodniej Europy warto ją uprawiać na co najmniej dotychczasowym poziomie. W kraju jest zbyt na jabłka średnicy co najmniej 8,0 cm z pięknym, żółtym kolorem.
 
’RedJonaprince’, 'RedJonaprince Select’ i 'Jonagored’
Znajdują łatwy zbyt prawie na całym świecie i w naszym kraju. Mają mniejsze wymagania glebowe. Te odmiany można z powodzeniem uprawiać na dużej powierzchni naszego kraju. Odmianę 'RedJonaprince’ uprawia się już na szeroką skalę w Niemczech, Austrii i Holandii. Za kilka lat można się spodziewać nadmiaru jabłek tej odmiany na europejskim rynku. Ostrożnie z dużymi nasadzeniami w naszym kraju. Większość europejskich konsumentów nie lubi jabłek tej odmiany o bardzo ciemnym, czerwonym kolorze.
’Red Delicious’ oraz sporty 'Camspur’ (’Redchief’) i 'RedCap’
Odnotowuje się dobry ich zbyt prawie na całym świecie, po atrakcyjnych cenach. Jabłka te są lubiane także przez krajowych konsumentów. Wszystkie te odmiany wymagają bardzo żyznych gleb i ciepłego stanowiska. W związku z tymi wymaganiami ograniczone są możliwości ich uprawy w naszym kraju. Z dwóch wymienionych sportów ciekawszy jest 'Camspur’, ze względu na atrakcyjniejszy, jaśniejszy, czerwony kolor.
Z odmian dwukolorowych nadal duże znaczenie mają 'Szampion’ i 'Idared’
Odmiana 'Szampion’, ze względu na dobry smak jabłek, cieszy się coraz większym zaintresowaniem u europejskich konsumentów. Jest bardzo ceniona przez naszych konsumentów. Drzewa obficie i corocznie owocują. Nie wymagają bardzo żyznych gleb ani ciepłych stanowisk. Można ją uprawiać na dużej powierzchni naszego kraju. Wadami tej odmiany są wrażliwość na gorzką plamistość podskórną i szybką utratę jędrności miąższu. W miejscach nisko położonych drzewa uszkadzane są przez silniejsze mrozy.
’Idared’ jest nadal poszukiwany, ale tylko w krajach wschodniej Europy. Podobnie może być w najbliższych latach. W naszym kraju ma znaczenie tylko dla przetwórstwa owocowego. Powodem jest mierny smak owoców. Tylko jabłka wysokiej jakości, przechowywane w chłodniach ze zmodyfikowaną atmosferą mają dobry smak, ale dopiero w czerwcu i później. Duże jest ainteresowanie czerwonymi sportami tej odmiany. Warto je uprawiać na szerszą skalę w naszym kraju. Wielkość produkcji trzeba także dostosować do potrzeb rynku.
Godne uwagi są jeszcze trzy odmiany, o mniejszych wymaganiach niż wyżej wymienione – 'Elise’, 'Pinova’- zwłaszcza jej sport 'Evelina’ – i 'Empire’.
Do odmian o niskim zapotrzebowaniu ze strony rynku europejskiego można zaliczyć 'Glostera’, 'Jonagolda’ i 'Ligola’, a w naszym kraju jeszcze 'Lobo’ i odmiany letnie.
Chciałbym mocno podkreślić, że możliwość zbytu po opłacalnych cenach wymienionych odmian dotyczy tylko jabłek wysokiej lub bardzo wysokiej jakości.
Prof. dr hab. Eberhard Makosz, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych,Lublin

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł19. edycja targów AGRO SHOW
Następny artykułSpacerem po sadzie (8)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.