Z Raportu wynika, że wg stanu na koniec grudnia 2017 r., działalność ekologiczną prowadziło ponad 21 400 rolników, w 2018 r. już tylko 20 549. W analizowanym okresie odnotowano wzrost liczby podmiotów prowadzących działalność w zakresie przygotowania, w tym przetwórstwa produktów ekologicznych.
Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła w 2017 r. 494 978,66 ha natomiast w 2018 r. zmniejszyła się do 484 676,15 ha. Największą powierzchnię użytków ekologicznych zajmowały zboża, rośliny na paszę oraz łąki i pastwiska.
Raport został opracowany na podstawie danych otrzymanych przez GIJHARS od jednostek certyfikujących, danych EUROSTAT oraz danych własnych IJHARS zebranych w trakcie realizacji ustawowych zadań w sektorze rolnictwa ekologicznego. Zawiera też informacje o pomocy finansowej wypłaconej producentom ekologicznym w ramach programu rolno-środowiskowego finansowanego ze środków PROW. Dane te pochodzą z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Źródło: IJHARS