Rolnictwo ekologiczne w Polsce

fot. J. Klepacz-Baniak
„Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018” opublikowany został przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Znajdują się w nim dane statystyczne w zakresie liczby producentów, powierzchni użytków rolnych i produkcji ekologicznej, a także informacje między innymi o przepisach prawa (krajowych i Unii Europejskiej), systemie nadzoru, kontroli oraz certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.

Z Raportu wynika, że wg stanu na koniec grudnia 2017 r., działalność ekologiczną prowadziło ponad 21 400 rolników, w 2018 r. już tylko 20 549. W analizowanym okresie odnotowano wzrost liczby podmiotów prowadzących działalność w zakresie przygotowania, w tym przetwórstwa produktów ekologicznych.
Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła w 2017 r. 494 978,66 ha natomiast w 2018 r. zmniejszyła się do 484 676,15 ha. Największą powierzchnię użytków ekologicznych zajmowały zboża, rośliny na paszę oraz łąki i pastwiska.
Raport został opracowany na podstawie danych otrzymanych przez GIJHARS od jednostek certyfikujących, danych EUROSTAT oraz danych własnych IJHARS zebranych w trakcie realizacji ustawowych zadań w sektorze rolnictwa ekologicznego. Zawiera też informacje o pomocy finansowej wypłaconej producentom ekologicznym w ramach programu rolno-środowiskowego finansowanego ze środków PROW. Dane te pochodzą z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Źródło: IJHARS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKontrola higieny i ochrona przed wirusami w szklarni
Następny artykułB2B w szkółkarskiej odsłonie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.