Przyspiesza dojrzewanie owoców

Australijczycy opracowali preparat działający dokładnie odwrotnie do tych opartych na 1-MCP. Przyspiesza on osiągnięcie przez zebrane owoce stadium dojrzałości  konsumpcyjnej.

Naukowcy z Uniwersytetu w Queensland (północno-wschodni stan Australii) wyprodukowali proszkowy preparat uwalniający etylen. Testy przyspieszania dojrzewania przeprowadzono już w 2011 roku w sumie na 20 tysiącach  ton owoców różnych gatunków. Według badaczy z Australii ich preparatem można przyspieszać dojrzewanie bananów, pomidorów, mango, awokado, gruszek, papai oraz innych jeszcze.

W bieżącym roku środek ten ma być już dostępny na rynkach amerykańskim i europejskim.

Za: freshfruitportal.com

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCiepło z głębin pomoże holenderskim ogrodnikom
Następny artykułOsłony: nowe triki

2 KOMENTARZE

  1. Toż na antypodach wszystko na odwrót: patrz pory roku. To może i z potrzebą przechowywania owoców jest tak samo – trzeba skracać 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.