Australijczycy opracowali preparat działający dokładnie odwrotnie do tych opartych na 1-MCP. Przyspiesza on osiągnięcie przez zebrane owoce stadium dojrzałości konsumpcyjnej.
Naukowcy z Uniwersytetu w Queensland (północno-wschodni stan Australii) wyprodukowali proszkowy preparat uwalniający etylen. Testy przyspieszania dojrzewania przeprowadzono już w 2011 roku w sumie na 20 tysiącach ton owoców różnych gatunków. Według badaczy z Australii ich preparatem można przyspieszać dojrzewanie bananów, pomidorów, mango, awokado, gruszek, papai oraz innych jeszcze.
W bieżącym roku środek ten ma być już dostępny na rynkach amerykańskim i europejskim.
Za: freshfruitportal.com
pg
Toż na antypodach wszystko na odwrót: patrz pory roku. To może i z potrzebą przechowywania owoców jest tak samo – trzeba skracać 🙂
Czyżby odkryli etylen ?