7 kwietnia 2016 roku zmarł prof. dr hab. Jan Ben, emerytowany profesor zwyczajny Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Profesor Jan Ben urodził się 9 września 1939 roku w Komorowicach Bielskich. Szkołę średnią ukończył w roku 1958 w Bielsku-Białej. Studia wyższe odbył w latach 1963–1968 na Wydziale Rolniczym Wyższej Szkoły Rolniczej w Krakowie. Po ich ukończeniu został przyjęty na staż do Zakładu Sadownictwa. Stopień doktora uzyskał w 1976 roku na podstawie rozprawy „Wpływ podkładek na zdolność przechowalniczą jabłek odmiany ‘Jonatan’ oraz zawartość niektórych składników mineralnych w liściach i owocach”. W roku 1987 otrzymał stopień doktora habilitowanego i stanowisko docenta po obronie rozprawy habilitacyjnej „Badania nad krótkotrwałym przechowywaniem wiśni odmiany ‘Łutówka’ w warunkach chłodni zwykłej i kontrolowanej atmosfery”. Tytuł profesora nauk rolniczych otrzymał w 1999 roku.
Działalność naukowa profesora Jana Bena koncentrowała się głównie wokół zagadnień związanych z fizjologią dojrzewania owoców oraz warunkami ich przechowywania. Odbyte liczne staże naukowe, między innymi na Uniwersytecie w Bolonii, skierowały jego zainteresowania na problemy zbioru i krótkotrwałego przechowywania owoców pestkowych. Efektem tego było opracowanie technologii przechowywania śliwek i wiśni. W owym czasie były to pierwsze w Polsce badania nad przechowywaniem owoców pestkowych w kontrolowanej atmosferze. Prace o charakterze poznawczym dotyczyły między innymi przemian związków pektynowych w jabłkach przechowywanych w zróżnicowanych stężeniach dwutlenku węgla i tlenu, syntezy i degradacji barwników chlorofilowych i karotenowych w owocach w czasie ich wzrostu na drzewie i w trakcie przechowywania. W kręgu zainteresowań Profesora były badania dotyczące wpływu związków wapnia zawartych w owocach i wapnia egzogennego dostarczonego w formie opryskiwania drzew na zdolność przechowalniczą jabłek. Badania te były prowadzone w szerszym aspekcie obejmującym zawartość innych składników mineralnych w jabłkach i wzajemnej ich równowagi w odniesieniu do jakości i właściwości smakowych jabłek.
Wyniki swoich badań Profesor przedstawił w około 200 publikacjach oryginalnych, popularnych oraz referatach na konferencjach naukowych. Pod Jego kierunkiem 133 studentów wykonało prace magisterskie i 76 prace inżynierskie. Był promotorem 3 dysertacji doktorskich, recenzentem licznych publikacji naukowych oraz dorobku naukowego kilku osób ubiegających się o stopnie i tytuły naukowe.
Profesor Jan Ben był członkiem wielu organizacji naukowych, między inymi: Międzynarodowego Towarzystwa Ogrodniczego, Sekcji Przechowalnictwa Komitetu Nauk Ogrodniczych PAN, Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych, Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ogrodnictwa oraz Towarzystwa Ogrodniczego w Krakowie. Był wielokrotnie wyróżniony nagrodami JM Rektora za osiągnięcia w działalności naukowej i dydaktycznej.
W Osobie profesora Jan Bena straciliśmy cenionego nauczyciela akademickiego, wychowawcę wielu pokoleń młodzieży akademickiej i uznanego specjalistę z zakresu przechowalnictwa owoców.
Msza Św. żałobna zostanie odprawiona w dniu 13 kwietnia 2016 r. (środa) o godz. 11.00
w Kaplicy Wszystkich Św. na Cmentarzu Salwatorskim, po czym nastąpi odprowadzenie Zmarłego na miejsce wiecznego spoczynku.
Dr hab. inż. Jan Błaszczyk