Produkcja orzechów włoskich we Francji

Międzybranżowy komitet ds orzechów włoskich we Francji podał najnowsze dane dotyczące tegorocznych zbiorów tych orzechów. Według wstępnych ocen francuskie zbiory oszacowano na 13,0 tys. ton. co dobrym wynikiem.

Co roku we Francji zbiory rozpoczynają się pod koniec września – w bieżącym roku rozpoczęto je 26 września – i trwają zazwyczaj do końca listopada. Orzechy włoskie uprawiane są we Francji na łącznej powierzchni 7,0 tys. ha, z czego ponad 80% rodzimej produkcji skoncentrowane jest w prowincji Isere. Łącznie orzechy te uprawiane są przez około 1,0 tys. producentów, a około 60% corocznych zbiorów kierowane jest na eksport.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOwoce i warzywa z Pomorza trafią do obwodu kaliningradzkiego
Następny artykułUmań także jesienią

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.