Powstaną łąckie cydry

Mocne owocowe alkohole i ekologiczne soki to wizytówki gminy Łącko, zwanej stolicą małopolskich sadów. Wkrótce ta górska kraina może zasłynąć z produkcji... cydrów.

Obecnie wytwórstwem czystego cydru zajmuje się tłocznia Krzysztofa Maurera. W rozmowie z PAP Life producent zapowiedział, że pracuje nad cydrami smakowymi: porzeczkowym, wiśniowym i żurawinowym. Połączenie owoców z cydrem ma dać „zniewalający efekt”.

– Cydr jest specjałem, który cieszy się ogromną popularnością tego upalnego lata. Cydr w naszym wydaniu to „Jabcok”. Napój powstaje poprzez naturalną fermentację jabłek, jest zagazowywany własnym CO2, wytrawny, schłodzony świetnie gasi pragnienie i poprawia trawienie – wyjaśnił producent.

Ale oprócz cydrów Maurer poszerza ofertę regionalnych alkoholi. Wkrótce smakosze będą mogli skosztować okowit z rokitnika, czarnego bzu i z truskawki. W tej chwili oprócz słynnej śliwowicy oferuje aroniowice, borówkowice, czereśniowice, brzoskwiniowice, malinowice, porzeczkowice, wiśniwice, gruszkowice i jabłkowice z różnych rodzajów gruszek i jabłek, oraz wina i nalewki.

– Naszą ofertę dostosowujemy do potrzeb klienta, a nasza produkcja skupia się przede wszystkim na naturalnych regionalnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie – powiedział Maurer i dodał, że pomysłów dostarcza mu „matka natura” i to także od jej hojności zależy realizacja planów produkcyjnych.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWarunki eksportu jabłek do Wietnamu
Następny artykułPomidory wielkoowocowe po ogłowieniu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.