Polskie odmiany: morela 'Benda'

Jest to odmiana o nieznanym pochodzeniu, wyselekcjonowana w gospodarstwie sadowniczo-warzywniczym Jana Kołaczyńskiego z Krojczyna.

Została wpisana do Krajowego Rejestru Odmian w COBORU w 2010 r. W doświadczeniach OWT (odrębności, wyrównania, trwałości) oceniana pod symbolem B1. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy rozłożystą, średniozagęszczoną koronę z pędami średniej grubości, purpurowobrązowymi o antocyjanowo zabarwionym wierzchołku. Kwitnie średnio późno. Liście są średniej wielkości, szeroko sercowate, zielone, o prostej podstawie i podwójnie ząbkowanym brzegu. Ogonek liściowy średnio długi, zazwyczaj bez gruczołków, z antocyjanowo zabarwioną górną stroną.
Owoce moreli ‘Benda’ są duże (o średniej masie około 54 g), eliptyczne.  Skórka zielonożółta, lekko omszona, o gładkiej powierzchni, z różowym, plamistym rumieńcem pokrywającym około 20% powierzchni owocu. Rumieniec jest buraczkowo kropkowany. Miąższ pomarańczowy, średnio zwięzły, soczysty, lekko aromatyczny, smaczny. Pestka mała – stanowi około 5% masy owocu, owalna, dobrze odchodzi od miąższu.
Jest to odmiana deserowa i przetwórcza o wysokiej plenności i atrakcyjnych owocach dojrzewających w połowie lipca, około 7 dni po 'Early Orange’.
Drzewo jest dostatecznie wytrzymałe na niską temperaturę, a pąki kwiatowe są tolerancyjne na przymrozki wiosenne. Owoce podczas długotrwałych opadów deszczu mają tendencję do pękania na wierzchołku i są podatne na brunatną zgniliznę drzew pestkowych.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŁadowacze czołowe
Następny artykułDezynfekcja skrzyniopalet i skrzyń na warzywa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.