Prognoza ta obejmuje 28 państw unijnych, łącznie z Chorwacją.
Najwięcej jabłek w UE produkują Polska i Włochy. W 2012 r. zbiory w naszym kraju były na poziomie 2,9 mln ton, a we Włoszech wyniosły ponad 1,9 mln ton. Kolejne miejsce zajmuje Francja (1,5 mln ton) oraz Niemcy (800 tys. ton). Najniższe zbiory mają Łotwa, Szwecja i Dania.
Według WAPA, największy spadek produkcji w 2013 roku spodziewany jest na Węgrzech (o 21 proc.), w Niemczech i Grecji. Najbardziej zaś wzrośnie produkcja w Słowenii (o 69 proc.), Chorwacji, Wielkiej Brytanii i w Czechach. W Polsce zbiory jabłek będą o 10 proc. wyższe niż w 2012 r.
Natomiast polscy eksperci oceniają, że produkcja jabłek w naszym kraju będzie mniejsza niż rok wcześniej i wyniesie 2,6 mln ton. Jednak przy zbiorach powyżej 2,5 mln ton zajmujemy i tak pierwsze miejsce w Europie, a trzecie na świecie po Chinach (25 mln ton) i USA (5 mln ton).
W Polsce dużo produkuje się tzw. jabłek przemysłowych – ich udział wynosi 50-60 proc. i jest najwyższy na świecie. Ponad 95 proc. tych jabłek przerabia się na sok zagęszczony. W 2012 r. wyprodukowano w naszym kraju rekordową ilość soku – ponad 300 tys. ton. Ok. 90 proc. soku zagęszczonego idzie na eksport. W przeliczeniu na jednego mieszkańca, Polska jest światowym liderem w produkcji zagęszczonego soku jabłkowego.
Źródło: