Według Leszka Horwatha z portalu potrawyregionalne.pl, zdarzyło się to po raz pierwszy w historii tej imprezy kulinarnej, żeby jeden produkt i jeden wytwórca zdobyli tyle nagród.
W starosądeckim półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku o tytuł najlepszych wyrobów i awans do finału w Krakowie rywalizowali producenci z powiatów nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego. Nagrody zdobyły także wędzony ekologiczny udziec z indyka Jadwigi Krok z Białej Niżnej, kiełbasa z fasoli Piękny Jaś Janiny Molek z Tropia, pasztet z bobu z dodatkiem sosów z Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „U Zosi” w Zdyni oraz zbójnicka pajda z rydzami zaproponowana przez Stary Dom Zdrojowy w Wysowej Zdrój.
Sok wytwarzany jest przez rodzinną Tłocznię Owoców Pawłowski ze Żbikowic (gm. Łososina Dolna). Tłoczna Jest firmą rodzinną, bazującą na owocach zebranych z własnego, 10-hektarowego sadu. Produkt wymyśliła gospodyni Ilona Pawłowska. – Jest to młoda gałązka pokrzywy zalana wyciśniętym naturalnym sokiem jabłkowym z odmiany Šampion – tłumaczy.
Gospodarz tłoczni Marcin Pawłowski wyjaśnił, że pokrzywa w soku jabłkowym nie jest jeszcze dostępna w normalnej sprzedaży, ale każdy, kto odwiedzi gospodarstwo w Żbikowicach będzie mógł jej spróbować na miejscu. Po zakończeniu niezbędnych testów produkt będzie wytwarzany sezonowo – od wiosny do jesieni, bowiem jego główny składnik, czyli pokrzywa musi być świeży.
Właściciele gospodarstwa, w którym rosną owoce i warzywa, dziś wykorzystywane do produkcji soków wspominają, że należy ono do rodziny Pawłowskich od wielu pokoleń. Od 1996 r. większość jego powierzchni zajmuje sad owocowy.
Soki z Tłoczni Owoców Pawłowski zostały już wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanym ze swoim miejscem pochodzenia. W zeszłym roku gospodarstwo otrzymało też nagrody Małopolskiego Festiwalu Smaku za sok z jabłka, marchwi i buraka.
Źródło: