W bieżącym roku powstaną w Australii i Nowej Zelandii pierwsze sady nowych odmian gruszek 'Piqa Boo'®.
Właściciel znaku towarowego potwierdził, że na dużą skalę odmianę tej gruszy chińskiej rozpocznie się w Australii i Nowej Zelandii w 2014 roku, a pierwsze zbiory są oczekiwane przez handlowców za dwa lata.
Gruszki Piqa®, będące wynikiem badań rozpoczętych w 1980 roku w Nowej Zelandii łączą smak europejskich gruszek z teksturą odmian japońskich i możliwościami przechowywania chińskich typów.
Australijska firma zaprezentowała 'Piqa Boo' na ostatniej wystawie Azja Fruit Logistica (wrzesień 2013 r.) w Hong Kongu. Pokane tam owoce przywieziono z sadów w Nowej Zelandii. Były one zebrane już w pod koniec lutego i złożone w temperaturze 0,5°C. Udowodniono więc praktycznie, że przechowywanie tych owoców nawet dłużej niż sześć miesięcy jest całkiem możliwe.Korzystanie z technologii KA i obróbka SmartFreshm może jeszcze przedłużyć ten okres przydatności do handlu i konsumpcji.
Za: fruitnet.com
pg
pg