Pierwsze argentyńskie czereśnie

Na południowej półkuli zaczyna się sezon zbiorów owoców. Argentyńczycy rozpoczynają od czereśni – realne prognozy potwierdzają, że bieżący sezon nie będzie słabszy od poprzedniego.
W Argentynie rośnie około 3 tysiące hektarów sadów czereśniowych. Zbiory wynoszą przeciętnie 13 tys. ton. Tegoroczne są szacowane na 14 tys. ton (2017 r. – 13,5 tys. t). Około 5 tys. ton czereśni zostanie wyeksportowana – dużo pojedzie do kontynentalnych Chin, około 30% skonsumuje rynek wewnętrzny, mniej niż połowa zbiorów trafi do przetwórstwa.
 
Dużymi importerami argentyńskich owoców są – poza Chinami – Wielka Brytania, kraje Ameryki Północnej, pozostałe kraje Europy.
 
Za: Freshfruitportal
 
PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułArdanowski apeluje o większe środki na de minimis i pomoc dla sadowników
Następny artykułKokosy z upraw orzecha włoskiego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.