Odporność warto budować latem

Konferencja nt. owoców jagodowych - 20.02, Karniowice k/Krakowa
Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.

Osoby dbające o odporność i te, które tego nie robią różnią się istotnie, jeśli chodzi o przekonania. Dbający o odporność postrzegają ją jako obszar, na który można mieć aktywny wpływ. W większym stopniu dostrzegają wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Mniej dbający o odporność uważają, że mają mniejszy wpływ na jej budowanie i dostrzegają mniejszy związek między dietą a odpornością. Niektórzy wręcz go podważają. W konsekwencji przekłada się to także na różny sposób odżywiania, w tym różne postrzeganie roli warzyw i owoców w diecie.

Wiedza o tym, jak warzywa i owoce wpływają na odporność, jest na bardzo dużym poziomie ogólności. Wiele osób potrafi uprościć ją do haseł: witaminy, witamina C, cytrusy. Pokazuje to, że wciąż potrzebna jest edukacja na temat wypływu indywidualnych działań na budowanie odporności.

Takich konsumentów warto edukować, ale nie przeładowywać ich informacjami, bo widać, że ich chęć i możliwości przyswajania szczegółowej wiedzy na temat odporności są raczej ograniczone. Ważna jest komunikacja profilaktyki, budowania odporności, aby zapobiec chorobie. Część respondentów mniej dbających o odporność zaczyna o niej myśleć dopiero, gdy pojawiają się pierwsze objawy infekcji (choroby) – mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar. Dodała, że celem animatorów powinno być budowanie poczucia sprawczości, ale jako przyjemności, a nie nudnego obowiązku.

Badanie pokazało, że z odpornością najsilniej kojarzona jest witamina C. O jej właściwościach wzmacniania odporności słyszał niemal każdy i rzadko są one kwestionowane. Owoce i warzywa, które zawierają dużo witaminy C wskazywane są jako wzmacniające odporność – cytryny, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki. Osoby, które chcą zwiększyć swoją odporność jedzą produkty bogate w witaminę C lub przyjmują ją w postaci suplementów.

Potrzebna jest edukacja na temat innych źródeł witaminy C niż ograne cytrusy. Coś bardziej lokalnego, ale równie estetycznego i apetycznego, np. sezonowe owoce jagodowe. Podobnie, innych witamin i składników mineralnych niż witamina C. Warto wyjaśniać mechanizmy obronne organizmu, działanie antyoksydantów i flory bakteryjnej, jelitowej, i jej wpływu na odporność. Skorzystają na tym również kiszonki. Ta wiedza wciąż nie jest powszechna – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

To kolejny element strategii małych kroków. Edukacja przez łatwo przyswajalne „wow- fakty”, proste, atrakcyjne wizualne infografiki. Np. łyżka kiszonej kapusty ma 2 razy więcej witaminy C niż pół cytryny. Używanie prostego, przystępnego i przyjaznego języka –
dodaje Zadrożna.

Dla wielu konsumentów łatwiejsze i wygodniejsze jest spożycie warzyw i owoców w postaci napoju niż jedzenia. Furorę robią modne wieloskładnikowe smoothie, koktajle, świeżo wyciskane soki, Mocno trzymają się też tradycyjne napoje, w tym: herbata z cytryną, woda z imbirem i cytryną etc. Są szybkie i łatwe, apetyczne i łatwiej niż do sałatki przekonać do nich dzieci.

Pojawia się potencjał dla producentów na gotowe mieszanki koktajlowe zwiększające odporność (mrożone lub świeże). Ważne okazuje się także edukowanie o zachowaniu zdrowotnych właściwości także produktów innych niż świeże: w mrożonkach czy puszkach – nawet osoby dbające o odporność i jedzące więcej warzyw i owoców mają w tej kwestii wątpliwości – mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Dokonywanie odpowiednich wyborów związanych ze stylem życia, dietą oraz poziomem aktywności fizycznej ma zauważalny wpływ na stan zdrowia, w tym także kondycję układu odpornościowego – mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.

Wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” pokazują sens planowanych działań edukacyjnych pokazujących lato jako najlepszy okres w roku na działania dietoprofilaktyczne sprzyjające podniesieniu odporności.

źródło: KZGPOiW
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZbiór cebuli – ścinacze szczypioru i kopaczki
Następny artykułTajemnicze nasiona z Chin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.