Jak informuje USDA, w bieżącym roku spodziewana produkcja jabłek w Nowej Zelandii ma osiągnąć około 519,0 tys. ton – to jest o 4% więcej wobec roku poprzedniego (481,1 tys. ton).
Zdecydowana większość zbieranych w Nowej Zelandii jabłek kierowana jest na eksport – do bezpośredniej konsumpcji na krajowy rynek trafia niewielka ilość tych owoców. W bieżącym roku do spożycia w kraju przeznaczone zostanie około 67,5 tys. to jabłek, do przetworzenia nieco więcej niż przed rokiem – bo ponad 146,0 tys. ton, reszta zaś zostanie wyeksportowana. W roku 2013 Nowa Zelandia wyśle poza granicę 306,0 tys. ton jabłek wobec 284,5 tys. ton rok temu. Najwięcej nowozelandzkich owoców trafia na unijny rynek – w bieżącym roku będzie to około 27% udział w eksporcie, a największym odbiorcą w tym ugrupowaniu państw jest Wielka Brytania, gdzie w minionym roku trafiło ponad 44,0 tys. ton jabłek z Nowej Zelandii (łącznie do wszystkich państw unijnych było to ponad 75,0 tys. ton). Ponadto spore ilości kierowane są do USA, Tajlandii, Indii.
Za: FAMMU/FAPA
pg