Fala mrozu, która w ostatnich dniach lutego nawiedziła Europę spowodowała ogromne szkody. Wg szacunków włoskiej organizacji Coldiretti straty rolnictwa we Włoszech sięgają 300 mln euro. Wynikają one nie tylko z uszkodzeń na plantacjach i w sadach, ale także z problemów z transportem produktów spowodowanym fatalnymi warunkami pogodowymi.
Mróz dotknął niemal całą Europę od Wielkiej Brytanii po Węgry, Chorwację i Macedonię. Jednak największe straty dotknęły głównych producentów warzyw i owoców, czyli Hiszpanię i Włochy – podaje Coldiretti. W pierwszym kraju odnotowano straty w sadach migdałowych i brzoskwiniowych oraz na polach z ziemniakami czy sałatą na poziomie dziesiątków milionów euro.
Od Lombardii, Piemontu i Emilii-Romanii po Kampanię i Apulię włoscy producenci stracili zbiory zimowych warzyw: karczochów, cykorii czy kalafiorów. W Ligurii odnotowano duże straty w uprawach roślin ozdobnych, które miały trafić na rynek w związku z Dniem Kobiet.
Jak podaje freshplaza, okazuje się, że truskawki w tunelach w Bazylikacie nie ucierpiały zbytnio. Kwiatów na których obserwuje się nekrozy jest niewiele i ubytek ten nie powinien wpłynąć znacząco na produkcję. Inaczej jest w przypadku drzew pestkowych np. brzoskwiń. Odmiany które były w pełni kwitnienia zostały mocno uszkodzone. Wg oceny organizacji Cia – Agricoltori Italiani, największe straty są na obszarze Toskanii i Emilii-Romanii. Tutaj zniszczone zostały uprawy karczochów oraz kwiaty wczesnych odmian moreli. Nie ma jeszcze szacunków dotyczących uszkodzeń drzew czereśni i śliw.
Źródło: ansa, coldiretti, freshplaza, corrierortofrutticolo
RS