W tureckich zbiorach dominują przede wszystkim dwie odmiany Red Delicious – około 50% zbiorów oraz Golden Delicious – 1/3 zbiorów.
W Turcji około 90% lokalnych zbiorów jabłek kierowane jest do bezpośredniej konsumpcji na krajowym rynku, około 5% trafia do przetwórstwa w postaci soku, a pozostała ilość jest eksportowana. W sezonie 2014/2015 do konsumpcji powinno trafić około 2,09 mln ton jabłek i jest to zdecydowanie mniej wobec poprzedniego sezonu kiedy wielkość ta wynosiła 2,6 mln ton. Do przetwórstwa skierowana zostanie identyczna co w poprzednim sezonie ilość 100,0 tys. ton jabłek, a na eksport trafi ich jedynie 40,0 tys. ton wobec ponad 200,0 tys. ton w sezonie 2013/2014.
Import jabłek w Turcji jest marginalny i w bieżącym sezonie wyniesie tyle samo co w poprzednich latach – około 2,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA