Mniej jabłek w Turcji

W sezonie 2014/2015 zbiory jabłek w Turcji oszacowano z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe na około 23% mniejsze wobec poprzedniosezonowych zbiorów i powinny one wynieść około 2,23 mln ton. Dla porównania w poprzednim sezonie zebrano 2,9 mln ton.

W tureckich zbiorach dominują przede wszystkim dwie odmiany Red Delicious – około 50% zbiorów oraz Golden Delicious – 1/3 zbiorów.

W Turcji około 90% lokalnych zbiorów jabłek kierowane jest do bezpośredniej konsumpcji na krajowym rynku, około 5% trafia do przetwórstwa w postaci soku, a pozostała ilość jest eksportowana. W sezonie 2014/2015 do konsumpcji powinno trafić około 2,09 mln ton jabłek i jest to zdecydowanie mniej wobec poprzedniego sezonu kiedy wielkość ta wynosiła 2,6 mln ton. Do przetwórstwa skierowana zostanie identyczna co w poprzednim sezonie ilość 100,0 tys. ton jabłek, a na eksport trafi ich jedynie 40,0 tys. ton wobec ponad 200,0 tys. ton w sezonie 2013/2014.

Import jabłek w Turcji jest marginalny i w bieżącym sezonie wyniesie tyle samo co w poprzednich latach – około 2,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułII Seminarium Sadownicze w Szczyrzycu
Następny artykułKopacz: nie może być tak, że Putin korzysta na „rozgrywaniu” państw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.