Wg danych organizacji Assomela oraz Izby Handlowej w Bolzano na dzień 1 maja 2018 r. w komorach przechowalniczych Trydentu i Górnej Adygi (Trentino Alto Adige) znajdowało się 171 303 tony jabłek. Zwykle o tej porze roku w komorach było ok. 420 tys. ton.
Najwięcej w zapasach było odmiany Golden Delicious – 95 260 ton, Granny Smith – 26 156 ton, Red Delicious – 18 722 tony oraz Fuji – 10 720 ton.
Dane dla pozostałych odmian:
Morgenduft – 928 ton
Stayman/Winesap – 245 ton
Gala – 4 tony
Szara Reneta – 0 ton
Jonathan – 0 ton
Gloster – 0 ton
Idared – 313 ton
Jonagold – 2620 ton
Braeburn – 7735 ton
Cripps Pink – 3689 ton
Inne odmiany – 4018 ton
Źródło: agf.nl
RS
RS