Jednocześnie odnotowaliśmy wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sierpniu mniej Polaków niż w lipcu (14% wobec 16%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki sierpnia.
W sierpniu 2020 roku, jabłka zostały najpopularniejszym owocem, spożywało je 76% badanych.
W porównaniu z lipcem zauważyć można wzrost spożycia jabłek, malin, borówek, wiśni, czerwonych i czarnych porzeczek oraz aronii.
W tym miesiącu po raz pierwszy zbadaliśmy popularność śliwek oraz jeżyn. Okazało się, że jadło je odpowiednio 49% oraz 16% badanych.
Najpopularniejszymi warzywami są ziemniaki (97%), pomidory (95%) oraz ogórki (91%).
W przypadku warzyw odnotowano wzrost spożycia praktycznie każdego warzywa, z wyjątkiem kapusty oraz kalafiora oraz marchwi, której spożycie utrzymało się na takim samym poziomie jak wcześniej. – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Spożycie wybranych warzyw i owoców
W sierpniu jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. Spożywało je 76% Polaków w tym 15% przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.
Inne owoce okazały się mniej popularne, np. śliwki w tygodniu poprzedzającym badanie jadło 49% respondentów.
W porównaniu do lipca wzrosła popularność większości owoców.
Interpretując powyższe wyniki, należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków.
Top trzy wśród warzyw to ziemniaki (97%), pomidory (95%) oraz ogórki (91%). Przy czym odpowiednio 20%, 18% i 9% respondentów spożywało je codziennie.
W sierpniu na stołach Polaków pojawiały się także marchew (84%), kapusta (65%) oraz papryka (65%). Marchew codziennie jadło 4% respondentów, kapustę 1%, natomiast paprykę (2%).
Rzadziej jedzone są fasola szparagowa (63%), kalafior (58%), cukinia (41%) oraz brokuły (39%).
Zdecydowana większość warzyw odnotowała wzrost wskazań. Jedynie kalafior oraz kapusta odnotowały spadek, natomiast marchew pozostała na tym samym poziomie.
Warzywa i owoce posiłkach
Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia.
Polacy najczęściej jedli je podczas trzech (25%) lub czterech (24%) posiłków w ciągu dnia.
2% badanych w dniu poprzedzającym badanie nie jadło warzyw i owoców wcale, 6% w jednym, a 11% na dwóch posiłkach.
38% badanych jadło warzywa i owoce w 4-5 posiłkach, a 18% w każdym z 6 posiłków w ciągu dnia (wliczając przekąski między posiłkami).
Mniej optymistyczne są dane obrazujące, w ilu posiłkach w ciągu dnia owoce i warzywa stanowią co najmniej połowę. 29% Polaków nie je takich posiłków.
Co piąty Polak (23%) jadł jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców.
Jedynie 5% badanych przyznało, że warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę wszystkich z sześciu jedzonych w ciągu dnia posiłków.
16% Polaków jadło co najmniej połowę warzyw i owoców na 4-5 posiłków w ciągu dnia.
Podczas interpretowania powyższych wyników należy oczywiście pamiętać, że nie wszyscy Polacy jedzą w ciągu dnia 5 czy 6 posiłków.
Spożywanie warzyw i owoców w podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.
76% respondentów deklaruje, że jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast na kolację 70% badanych.
Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 49% badanych.
Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce jako na podwieczorek (39%).
Wskaźniki konsumpcji warzyw i owoców
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu”
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie widoczne jest, że jedynie 18% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli chodzi o spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku bardzo wysoki poziom.
Kolejne 29% badanych odżywiało się nieco gorzej, ale warzywa i owoce na ogół są składnikiem ich posiłków, a w części jest ich co najmniej połowa.
Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 53% Polaków, przy czym u 39% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). Natomiast 14% jadło bardzo mało warzyw i owoców, a czasem nie jadło ich wcale.
W porównaniu z czerwcem o 2 pkt. proc zmalał odsetek osób ze wskaźnikiem bardzo wysokim, oraz o 1 pkt. proc. tych ze średnim. Odsetek osób ze wskaźnikiem wysokim wzrósł o 4 pkt. proc. natomiast odżywiających się, bardzo źle nie zmienił się.
Przeciętna wartość wskaźnika wynosiła 46,8 pkt., czyli była na średnim poziomie.
Wartość wskaźnika w porównaniu do lipca wzrosła o 2,7 p. proc.
Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców
Dla jedynie 4% badanych Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców przyjmuje wysoką wartość.
Aż 61% Polaków je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka gatunków częściej lub więcej gatunków, ale rzadko.
Kobiety częściej spożywają warzywa i owoce aniżeli mężczyźni.
Przeciętna wartość Wskaźnika konsumpcji warzyw i owoców w czerwcu wynosiła 24,3 pkt., czyli była na niskim poziomie.
W porównaniu z lipcem wartość wskaźnika wzrosła o 0,6 pkt. proc.
Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców to syntetyczny wskaźnik obrazujący wielkość spożycia badanych warzyw i owoców. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która nie jadła żadnego z wymienionych w badaniu warzyw i owoców) do 100 pkt. (dla osoby, która każde z wymienionych warzyw i owoców jadła codziennie).
Wskaźnik różnorodności (spożycia warzyw i owoców)
Dieta Polaków, jeśli chodzi o jedzenie wymienionych w badaniu warzyw i owoców, charakteryzuje się przeciętną różnorodnością. Najwięcej, bo 59% respondentów spożywało w tygodniu poprzedzającym badanie od 8 do 14 różnych warzyw i owoców.
22% badanych, spożywa bardziej różnorodne posiłki, a 19% je mniej różnorodnie.
W tym przypadku kobiety jedzą bardziej zróżnicowane posiłki w przeciwieństwie do mężczyzn.
Przeciętna wartość różnorodności w czerwcu wynosiła 53,7 pkt., czyli była na średnim poziomie.
W porównaniu do lipca wartość wskaźnika wzrosła o 1,3 pkt.
Wskaźnik różnorodności (spożycia warzyw i owoców) to syntetyczny wskaźnik obrazujący różnorodność spożycia badanych warzyw i owoców. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która nie jadła żadnego z wymienionych w badaniu warzyw i owoców) do 100 pkt. (dla osoby, która jadła każde z wymienionych warzyw i owoców).
źródło: „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”