W celu utrzymania i wzmocnienia pozytywnych procesów w biznesie żywnościowym
przedstawiciele sektora rolno-spożywczego podjęli inicjatywę stworzenia w Polsce Kodeksu
Etyki Żywnościowej. Ma on pomóc odbudować etos producenta żywności, a w konsekwencji
pomóc w eliminowaniu niewłaściwych postaw, których jedynym wyznacznikiem jest szybki
zysk, nawet kosztem zdrowia i życia ludzi.
To jest swoistego rodzaju apel, aby nie oszukiwać się wzajemnie, by płacić uczciwie, by nie opóźniać terminów płatności, by szanować partnera, z którym współpracujemy, żeby ten cały łańcuch „od pola do stołu” był łańcuchem uczciwym – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Kodeks Etyki Żywnościowej zostanie dostarczony do wszystkich rolników, do wszystkich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, aby każdy mógł się z nim zapoznać.
Założenia Kodeksu:
1. Bezpieczeństwo konsumenta celem nadrzędnym
2. Poszanowanie żywności przez minimalizację strat
3. Solidarna ochrona zaufania konsumentów w łańcuchu żywnościowym
4. Przejrzysta i niewprowadzająca w błąd informacja w znakowaniu i reklamie produktów żywnościowych
5. Szczególne traktowanie dzieci i młodzieży jako konsumentów
6. Uczciwość w konkurowaniu i relacjach rynkowych
7. Właściwe respektowanie urzędowej kontroli żywności
Źródło: MRiRW