Marka Kissabel aktualnie zawiera trzy odmiany: ROUGE, z czerwonym miąższem i skórką. ORANGE z pomarańczową skórką i różowo-czerwonym miąższem. JAUNE, z żółtą skórką i różowym miąższem. Komercyjna uprawa rozpocznie się w 2019 roku we Francji, Włoszech, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Wielu partnerów projektu IFORED, można będzie spotkać na Berliskich targach Fruit Logistica.
Wielki sukces Kissabel w wyżej wymienionych krajach: komercyjne testy tegorocznych jabłek z miąższem, których kolor miąższu jest zróżnicowany od różowego aż do intensywnie czerwonego zakończyły się sukcesem. Owoce zostały wyprodukowane przez członków międzynarodowego projektu IFORED. Ludzie, którzy ich spróbowali, byli zaintrygowani nowym wyglądem i zauroczeni wyjątkowym smakiem.
Po udanych testach pod koniec 2017 roku, Kissabel powrócił na sklepowe półki w czterech krajach z wyśmienitym smakiem i zaskakującym wyglądem odmian Rouge, Juane I Orange. Zostały wyhodowane w całkowicie naturalny sposób, przez ponad 20 lat przez francuskiego hodowce IFO.
Również sprzedawcy są zaciekawieni nowymi odmianami i widzą w nich potencjał. Angielscy dystrybutorzy są gotowi przeznaczyć dla nich specjalne, promowane miejsca w sklepach aby podnieść sprzedaż. W Szwajcarii natomiast sprzedawcy chcą stworzyć zupełnie nowy segment na rynku owoców. Zarówno konsumenci detaliczni jak i restauratorzy są bardzo zainteresowani tymi owocami. Szwajcarzy chcą wyprodukować 400 ton nowych odmian do końca 2022 roku.
Źródło: kissabel.com
Karol Pajewski