– Polska jest trzecim co do wielkości producentem tych owoców na świecie i największym ich eksporterem. W ostatnim sezonie polskie jabłka trafiły do prawie 50 krajów świata. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas – podkreślił prezes zarządu organizującego imprezę Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw Witold Boguta.
W sobotę miłośnicy jabłek dowiedzą się m.in. od znanego i lubianego śląskiego kucharza Remigiusza Rączki, jak przygotowywać na przykład szarlotkę z kaszą manną, ciasteczka serowe z jabłkiem, ajerkuchy z apfelmusem, czyli placuszki na maślance z musem jabłkowym oraz śledzie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym czy wątróbkę z jabłkiem i octem winnym.
Ciekawie zapowiada się też quiz „Wszystko, czego nie wiesz o jabłku” połączony z degustacją różnych odmian jabłek z polskich sadów i przykładami ich zastosowań. Jabłka „na język” weźmie natomiast prof. Jerzy Bralczyk, który opowie o językowych skojarzeniach z tym owocem.
Źródło: