Jakość handlowa soków i nektarów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 55 partii. Z uwagi niezgodną z deklaracją barwę zakwestionowano 1 partię (1,8%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 54 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,4%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej (w stosunku do deklaracji producenta) zawartości substancji rozpuszczalnych, kwasowości i pH.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 82 partii, z czego w 25 stwierdzono nieprawidłowości (30,5%). Dotyczyły one m.in.:

  • zamieszczenia niedozwolonych informacji odnoszących się do składu (np. „bez konserwantów, barwników, aromatów i dodatkowego cukru”);
  • podawania informacji wprowadzających w błąd odnośnie metod wytwarzania i produkcji (np. „świeży sok jabłkowy”, „świeżo wyciśnięty”, „niepasteryzowany”);
  • braku informacji o sposobie przetworzenia („pasteryzacji”) lub podania jej w nieodpowiednim miejscu (nie w nazwie produktu);
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

źródło: IJHARS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWłoska branża owocowo-warzywna a koronawirus
Następny artykułZapobiec suszy – działania w woj. łódzkim

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.