Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 88 partii. Z uwagi na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (1,1%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 96 partiach, z czego 17 zakwestionowano (17,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie zaniżonej lub zawyżonej zawartości ekstraktu ogólnego.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 115 partii, z czego w 33 stwierdzono nieprawidłowości (28,7%). Dotyczyły one m.in.:
– zastosowania nazwy niezgodnej z przepisami (w odniesieniu do zawartości ekstraktu ogólnego wymaganego dla dżemów, konfitur, powideł i marmolad);
– braku w nazwie opisowej informacji wskazujących na szczególne przetworzenie produktu;
– braku podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników;
– niewłaściwego podawania informacji o zawartości owoców, okresie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i wartości odżywczej;
– braku lub podania błędnych danych identyfikacyjnych producent.
Źródło: IJHARS