Ekspansja sadów w N. Zelandii była napędzana przez dobre ceny rynkowe oraz oczekiwanie lepszej produktywności i wyższych cen z intensywnych nasadzeń nowych, intensywnie czerwonych i słodszych odmian. Jednakże obecnie odczuwane są ograniczenia w powiększaniu powierzchni sadów powodowane poważnymi niedoborami odpowiednich gruntów z dostępnością wody. Nowe przepisy prawne dotyczące ochrony środowiska, jakie są obecnie konsultowane prawdopodobnie zwiększą koszty operacyjne produkcji sadowniczej.
Czytaj także: Nowa Zelandia: zapowiada się dobry sezon!
Według miejscowych prognoz produkcja jabłek w roku gospodarczym 2019/2020 wyniesie 598 000 ton, czyli o 3,7 procent więcej niż w sezonie 2018/2019. Wzrost ten wynika przede wszystkim z powiększenia powierzchni zbiorów. Eksport jabłek w bieżącym sezonie wyniesie 405 tys. ton, co stanowi czteroprocentowy wzrost w stosunku do roku poprzedniego. Ponad dwie trzecie jabłek produkowanych w Nowej Zelandii jest wywożone na rynki azjatyckie.
Piotr Grel
za: fas.usda.gov