Chińscy sadownicy wyszperali w Tybecie ciemnofioletową odmianę jabłek – piękną, jak diamenty. I tak je nazywają: czarne diamenty. To klon odmiany Hua-Niu z regionu Ningczi, którego warunki siedliskowe sprzyjają uprawie drzew owocowych i otrzymywaniu owoców unikatowej jakości.
W rodzimym dla tych jabłek regionie, na przeciętnie 3100 m npm, panują bardzo dobre warunki świetlne, a różnice pomiędzy temperaturą dnia i nocy są duże. Stąd intensywna, ciemnofioletowa barwa owoców. Dojrzewają one w październiku i w obrocie są oferowane przez dwa miesiące. Z posadzonych w 2012 roku 20 tysięcy drzew w bieżącym sezonie zebrano 50 ton owoców – trafią one, jako owoce segmentu premium do supermarketów kilku tylko największych chińskich miast, będą też sprzedawane przez Internet – jako ekskluzywny towar.
za: freshplaza.com