Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie wykazały, że w przypadku osób, które codziennie spożywają gruszkę, ryzyko nadwagi jest o 35 proc. niższe. Dodatkowo dieta tych osób jest lepiej zbilansowana. Specjaliści namawiają do włączenia tego owocu do codziennej diety np. jako przekąskę, ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak również doskonałe źródło witaminy C, potasu, magnezu.
Jedna, średniej wielkości gruszka zaspokaja 24 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, a przy tym ma zaledwie 100 kalorii.
„Związek między konsumpcją gruszek, a masą ciała, jest dla nas zaskakujący, ale i fascynujący. Sądzimy, że ten związek wynika z faktu, że gruszka jest bogatym źródłem błonnika, który jest konieczny do utrzymania prawidłowej masy ciała” – wyjaśnia wyniki badania opublikowanego w „Nutrition and Food Science” jego autor dr Carol O'Neil.
Źródło: