Grusze z bolońskiego uniwersytetu

Uniwersytet z Bolonii (Alma Mater Studiorum) zakończył prace prowadzone w ramach programu hodowlanego mającego na celu znalezienie nowych, ciekawych kreacji gruszy. W efekcie powstały cztery interesujące odmiany, które występują jeszcze pod numerami hodowlanymi: PE1UNIBO*, PE2UNIBO*, PE3UNIBO* i PE4UNIBO*.

Odmiany zgłoszono już do urzędu patentowego UE, a można je było po raz pierwszy zobaczyć podczas tegorocznych targów Macfrut w Cesenie (Włochy).

PE1UNIBO* (fot. 1) to odmiana, której drzewa charakteryzują się średnim do silnego wigorem, wysokim i regularnym plonowaniem. Owoce o regularnych kształtach osiągają średnią wielkość. Skórka pozostaje zielona do zbiorów, z lekkim ordzawieniem. Miąższ jest słodki i masłowy, o dobrym smaku i aromacie, chrupiący. Owoce doskonale nadają się do przechowywania.
 
Wigor drzew odmiany PE2UNIBO* jest średni do silnego. Plonowanie wysokie. Owoce (fot. 2) są średnie do dużych, skórka zielona, miąższ masłowy, soczysty, o dobrym smaku i zbalansowanym aromacie. Owoce dobrze się przechowują.

Fot. 2. PE2UNIBO*

Wigor drzew odmiany PE3UNIBO* jest średni do silnego, plonowanie wysokie. Kształt owoców typowo gruszkowaty, wydłużony (fot. 3). Skórka pozostaje zielona do zbiorów. Miąższ jest masłowy, lekko kwaśny, o dobrym aromacie. Owoce dobrze nadają się do przechowywania.

Fot. 3. PE3UNIBO*

Drzewo odmiany PE4UNIBO* rośnie średnio silnie i plonuje na średnim poziomie, kształt owoców jest wydłużony i zbliżony do kształtu gruszek ‘Abate Fetel’. Czerwony rumieniec pokrywa blisko 80% skórki owocu. Miąższ jest chrupiący, soczysty, a smak zbalansowany. Owoce doskonale nadają się do przechowywania.

Dorota Łabanowska-Bury, fot. D. Łabanowska-Bury

Artykuł pochodzi z numeru 12/2013 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa Warmii i Mazurach 4 mln zł strat przez bobry i wilki
Następny artykułNajczystsze powietrze jest w Puszczy Boreckiej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.