Grejpfrut zwiększa efektywność leków przeciwnowotworowych

Szklanka soku z grejpfruta dziennie może znacznie spowolnić proces rozkładu leków przeciwnowotworowych, a tym samym utrzymać ich poziom we krwi bez potrzeby zwiększania dawki - wykazały badania kliniczne, o których informuje pismo "Clinical Cancer Research".
Takie rozwiązanie może pomóc uniknąć efektów ubocznych związanych ze zwiększaniem dawek leków, a także zredukować koszty – podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego, którzy analizują wpływ konkretnych składników diety na działanie leków przyjmowanych przez osoby chore na raka.

Ich najnowsze badania wykazały, że codzienne spożywanie około 227 gramów soku wyciśniętego z grejpfruta może spowolnić rozkład leku immunosupresyjnego o nazwie sirolimus (rapamycyna), który stosowany jest w transplantologii, ale także pomaga części pacjentów cierpiących na nowotwory.

W grupie pijącej sok zaobserwowano 350-procentowy wzrost stężenia leku we krwi w porównaniu z pacjentami przyjmującymi sam lek. Wśród pacjentów otrzymujących zamiast soku ketokonazol, który również wpływa na spowolnienie rozkładu leku, poziom rapamycyny wzrósł o 500 proc.
 
Za:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUpały na przemian z burzami
Następny artykułGMO na świecie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.