Francuskie czereśnie

Produkcja czereśni we Francji zmniejsza się wyraźnie. Spada powierzchnia sadów tego gatunku, a trzy ostatnie lata przyniosły zbiory niższe niż w 2014 roku. Kraj jest importerem netto tych owoców.
Główne rejony produkcji czereśni leżą w południowej i południowo-zachodniej części Francji. Mocny spadek powierzchni sadów nastąpił w roku 2012 – ich areał spadł z ponad 10 tys. hektarów do nieco ponad 8 tys. hektarów. Zbiory owoców jeszcze w 2011 r. wynosiły ok. 47 tys. ton, by następnym spaść do 30 tys. ton, w 2013 r. – ok. 35 tys. ton, 2014 r. – przekroczyły 45 tys. ton, a następnie spadły w roku 2015 do 40 tys. ton, w 2016 r. wyniosły one nieco ponad 30 tys. ton, a w ubiegłym – ok. 35 tys. ton.

Głównymi dostawcami czereśni dla Francuzów jest sąsiednia Hiszpania (74% importu), z Belgii pochodzi 7%, z Niemiec 5%,  z Chile 4%, z Holandii 3%, z Grecji i Portugalii po 1%, z innych krajów – 5%. Ogółem w 2017 roku Francja zaimportowała prawie 7 tys. ton tych owoców.
 
za: USDA FAS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułĆwierć miliona hektarów
Następny artykułJuż za miesiąc konferencja nt. czarnej porzeczki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.