Targi owoców
W lutym tego roku, Berlin ponownie został głównym ośrodkiem globalnego przemysłu owoców i warzyw. Wszystko za sprawą targów Fruit Logistica, które co roku cieszą się dużą popularnością i przyciągają europejskich oraz światowych producentów z ponad 90 krajów. W tym roku, wzięło w nich udział ponad 3 300 wystawców oraz odwiedziło ją ponad 72 000 kupujących, agentów oraz innych ekspertów z 135 krajów. Szczególny nacisk w trakcie tegorocznych targów położono na kwestie zrównoważonego rozwoju, identyfikowalności i bezpieczeństwa owoców w krajach europejskich. Spowodowane to jest wdrażaniem przez Unię Europejską szczególnie rygorystycznych norm do monitorowania procedur zapewniania jakości.
EU Fruits o jakości
W ramach unijnego programu EU Fruits, którego celem jest promowanie konsumpcji europejskich owoców w Europie, odwiedzający targi mieli okazję zapoznać się z ofertą producentów z Grecji i Cypru, a także zaczerpnąć wiedzy na temat owoców europejskich, takich jak kiwi, winogrona, wiśnie, brzoskwinie, morele, pomarańcze czy mandory (cyrpryjska krzyżowka mandarynki i pomarańczy). Jednym z głównych mówców na targach był prof. George Manganaris z Wydziału Nauk Rolniczych, Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Cypryjskiego, który wzbudził zainteresowanie swoimi analizami konkretnych przypadków, pokazujących przewagę europejskiego modelu zarządzania łańcuchem wartości świeżych produktów nad innymi. Dr Manganaris podkreślił, że kluczowymi elementami, zapewniającymi najwyższą jakość owoców europejskich, są zaawansowane protokoły produkcji, ściśle powiązane z innowacyjnymi systemami pozbiorczymi.
źródło: informacja prasowa europeanfruits.eu