Spotkanie to zorganizowały stowarzyszenia VOG i VI.P przy współpracy z nowozelandzką firmą Enzafruit. Zgodnie z założeniem porozumienia podpisanego w 2012 r. konsorcja te posiadają wyłączne prawo do jej produkcji we Włoszech i do 2016 r. planują posadzić w sadach Południowego Tyrolu około 370 000 drzew tej odmiany na łącznej powierzchni 110 ha. W niedalekiej przyszłości kolejne nasadzenia tej odmiany mają zostać założone w innych częściach Europy, m.in. we Francji i w Hiszpanii.
Sprzedaż jabłek pod marką Envy® będzie zarządzana przez siedzibę Enzy w Belgii i obejmie centralną i północną Europę. Z kolei stowarzyszenia VOG i VI.P będą odpowiedzialne za ich sprzedaż na terenie Włoch. Według założeń firmy Enza do 2020 r. na świecie będzie produkowanych co roku 100 000 ton jabłek Envy®.
Jak przekazano podczas konferencji, pod marką Envy® sprzedawane będą jabłka odmiany ‘Scilate’, wyhodowanej w Hort Research Institute w Havelock w Nowej Zelandii w 1985 r. Powstała ona ze skrzyżowania odmian ‘Royal Gala’ oraz ‘Braeburn’. Jabłka ‘Scilate’ w 75% są pokryte czerwonym paskowym rumieńcem. Skórka ich jest gładka, bez ordzawień. Miąższ jest chrupiący, soczysty i bardzo smaczny, o korzystnym stosunku cukrów do kwasów (zawartość ekstraktu – 14° Brix, a kwasu jabłkowego – 4 g/l). Owoce są średnie do dużych, o masie około 230 g. Dojrzałość fizjologiczną w warunkach Południowego Tyrolu osiągają w połowie października.
Tekst i fot. Anna Wilczyńska
Artykuł pochodzi z numeru 1/2015 MPS „Sad”