Przekazane przez APHIS warunki eksportu wymagają dwukrotnej kontroli miejsc produkcji (sadów) – pierwsza powinna być przeprowadzona zaraz po kwitnieniu (do końca maja), druga – dwa do trzech tygodni przed zbiorem. Przeprowadzane przez inspektorów PIORiN kontrole odbywają się na koszt producenta. Jednym z wymogów eksportowych USA dla pakowalni/przechowalni jest również zapewnienie higieny żywności zgodnymi z zasadami HACCP.
Szczegółowe wymagania dotyczące zasad eksportu będą wkrótce dostępne w Wojewódzkich Inspektoratach Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz na stronie internetowej PIORiN.
Zgodnie z wymaganiami APHIS, rejestracja sadów/miejsc produkcji powinna mieć miejsce do 31 maja każdego roku, natomiast rejestracja przechowalni/pakowalni do 1 sierpnia. W związku z powyższym PIORiN prosi zainteresowanych sadowników o niezwłoczne zgłaszanie chęci eksportu jabłek i gruszek do USA do Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa (dane adresowe dotępne na stronie PIORiN). W chwili obecnej zgłoszenia te należy uznać jako wstępne (deklaracja ze strony zainteresowanych podmiotów o chęci zapoznania się z warunkami eksportu oraz wolę ich przestrzegania), do czasu zapoznania się ze szczegółowymi wymaganiami fitosanitarnymi.
Źródło: PIORiN
ciekawe co jak wszystko zmarzło? Pewnie dlatego trzeba się zgłaszać a możne jeszcze coś trzeba opłacić i oddać resztę ostatnich pieniędzy?