Duńskie sadownictwo

Chociaż Dania należy do mniej ważnych producentów owoców w Unii Europejskiej, tradycje sadownicze są jednak w tym kraju długie. Jabłko w języku duńskim to abild, a słowo Abildgrde oznaczające sad pojawiło się w piśmiennictwie tego kraju już w 1241 roku. Obecnie najważniejszy rejon produkcji sadowniczej w Danii to wyspa Funen, gdzie klimat jest nieco cieplejszy niż w pozostałych rejonach kraju. Podstawowymi produktami sadowniczymi są jabłka, gruszki, a także owoce miękkie (tab. 1). Duńscy sadownicy (oraz producenci warzyw) są dobrze zorganizowani — 50% warzyw i owoców sprzedaje się za pośrednictwem organizacji producenckich. Do takich grup należy ponad 40% sadowników. Przy okazji kongresu Prognosfruit 2005 w Danii miałem okazję zwiedzić jedno z największych gospodarstw sadowniczych w tym kraju.

Tabela 1. Podstawowe informacje o sadownictwie w Danii*

Źródło: Danish Institute of Agricultural Science
* — dane z 2003 roku, ** 1 DKK to około 0,51 euro (15.02.2006 r.)

Specyficzne odmiany

 

Johaness Mortensen razem z synem Nielsem (fot. 1) gos­podaruje na 36 hektarach w Vejstrup na wyspie Funen. Większość powierzchni (30 ha) przeznaczono pod jabłonie, resztę (6 ha) pod kwatery z gruszami.

Fot. 1. Niels Mortensen w kwaterze z drzewami odmiany Rubens®

Dobór produkowanych odmian (tab. 2) ulega zmianom. Po kilku latach produkcji Jonagoldów, do których sadowników namawiali doradcy, Mortensenowie likwidują powoli kwatery z tymi jabłoniami. Główną przyczyną jest niezaakceptowanie tych jabłek przez duńskich konsumentów (podobnie, jak większości nowych odmian produkowanych w sadach w innych krajach Europy). Duńczycy preferują bowiem kwaśne jabłka oraz gruszki (dlatego nie uprawia się na przykład 'Konferencji', ale wyłącznie starą lokalną odmianę 'Clara Frijs', która tworzy zielone i chrupkie owoce — fot. 2).
Karczuje się także kwatery z 'Glosterem', który jest — zdaniem właś­cicieli — łatwy w produkcji, ale jego owoce są prawie niemożliwe do sprzedania.

Tabela 2. Dobór odmian i plony jabłoni
w gospodarstwie J. i N. Mortensenów

Fot. 2. Owoce gruszy 'Clara Frijs' — Duńczycy preferują gruszki chrupkie, kwaśne i zielone

Sadzi się natomiast ponownie stare odmiany, do których przyzwyczajeni są Duńczycy: 'Ingrid Marie' i 'Grafsztynek Prawdziwy'. Pierwsza została znaleziona w 1910 roku w Danii w kwaterze z 'Koksa Pomarańczową'. Tworzy czerwone owoce o dużej zawartości kwasów oraz cukrów. Jabłka tej odmiany nie przejrzewają na drzewach i można opóźnić ich zbiór (co jest bardzo cenną cechą przy bardzo drogiej sile roboczej w Danii — około 20 euro/godz. dla Duńczyków, 10 euro/godz. dla Polaków). 'Grafsztynek Prawdziwy' (fot. 3) to z kolei odmiana wspominana w źródłach duńskich już w 1650 roku). Wciąż ceniona jest także 'Koksa Holsztyńska', której plony dochodzą do 60 t/ha (fot. 4) oraz 'Red Aroma' otrzymana w Szwecji i uprawiana od 1973 roku (tworzy piękne, czerwone, błyszczące owoce).

Fot. 3. 'Grafsztynek Prawdziwy' uprawiany jest w Danii od 1650 roku

Fot. 4. Plony z tej kwatery 'Koksy Holsztyńskiej' dochodzą do 60 t/ha

Z nowych odmian sadzony jest obecnie jedynie Rubens®. Jest to odmiana klubowa — jej owoce sadownicy mogą sprzedawać wyłącznie przez organizację producencką, której są członkami. W doświadczeniach okazało się, że ta odmiana bardzo dobrze plonuje, a w zimnym, wilgotnym klimacie Danii tworzy ładnie wybarwione owoce.

Agrotechnika

Jeszcze do zeszłego roku właściciele sami produkowali materiał szkółkarski. Obecnie zaprzestali tej działalnoś­ci i kupują drzewka we Włoszech, Belgii oraz Holandii, gdyż uważają, że w ich kraju nie uda się uzyskać materiału szkółkarskiego podobnej jakości. Wszystkie jabłonie szczepione są na 'M.9'. Pierwszej wiosny po posadzeniu (fot. 5) z drzew usuwa się wszystkie zawiązane owoce. Dzięki temu zabiegowi, jak twierdzą właściciele, w kolejnym sezonie zbierają do 8 kg jabłek z drzewa.

Fot. 5. Z posadzonych jesienią drzew wiosną usunięto wszystkie kwiaty i zawiązki owoców

Drzewa są nawadniane tylko przez 6 lat po posadzeniu. Pobieranie wody z własnych studni głębinowych jest bardzo kosztowne, więc rośliny nawadnia się tylko w początkowym okresie produkcji wodą kupowaną z miejskiego wodociągu (jest tańsza niż z własnej studni). Wiosną drzewa dokarmia się nawozami mineralnymi rozsypywanymi rozrzutnikiem. Jabłonie otrzymują (w czystym składniku): azotu — 30 kg/ha ('Elstar' — 60 kg/ha), potasu — 200 kg/ha i fosforu — 13 kg/ha, grusze odpowiednio, 55 N kg/ha, 300 K kg/ha i 13 P kg/ha. Do przerzedzania zawiązków jabłoni używa się głównie preparatu ATS (w przypadku odmian 'Boskoop', Ingrid Marie' oraz 'Koksa Pomarańczowej' stosuje się drugi dopuszczony w Danii do tego celu preparat — Pomoxone — niezarejestrowany w Polsce). Zawiązków na gruszach nie przerzedza się chemicznie.

W kwaterach regularnie przycina się korzenie drzew — jabłoni wczesną wiosną od drugiego roku po posadzeniu drzew, grusz — w tym samym terminie oraz w 6 tygodni po kwitnieniu, ale począwszy od trzeciego roku. Dla ochrony przed parchem jabłoni zwykle trzeba wykonać w roku około 10–12 zabiegów chemicznych.

Sprzedaż

Mortensenowie sprzedają owoce za pośrednictwem jednej z trzech największych duńskich spółdzielni sadowniczych — Dansk Kernfrugt. Właściciele sadu z Vejstrup są już jednymi z ostatnich sadowników w Danii, którzy samodzielnie sortują (fot. 6) i pakują owoce (mają także dwie komory z ULO, każda o pojemności 90 ton). Jabłka sprzedaje się w opakowaniach kartonowych, a także w workach foliowych, oraz ekologicznych — papierowych torbach, które mieszczą po 2 kg owoców. Na opakowaniach umieszczone są informacje o wartościach odżywczych i zdrowotnych jabłek, najlepszych sposobach ich przechowywania w warunkach domowych, a także logo duńs­kiego programu promocji spożycia owoców i warzyw — „6 razy na dzień”.

Fot. 6. Mortensenowie należą do nielicznych sadowników w Danii, którzy samodzielnie sortują owoce

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBIAŁORUSKIE OSIĄGNIĘCIA CZ. II
Następny artykułJESZCZE NIE SAN FRANCISCO…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.