Drugi dzień konferencji w Sandomierzu

30 sierpnia uczestnicy II konferencji „Potencjał gospodarczy sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego Ziemi Sandomierskiej” odwiedzili siedziby grup producenckich w rejonie Sandomierza.

Zwiedzali obiekt w Grupie Producentów Owoców i Warzyw „AG Food” Sp. z o.o. ze Świniar Starych z gminy Łoniów, w Grupie Sadowniczo-Warzywniczej „Złoty Sad” Sp. z o.o. w Samborcu, w Grupie Producentów Owoców „Owoc Sandomierski” Sp. z o.o. w Bilczy i „Sad Sandomierski” w Węgrcach Panieńskich, obu na terenie gminy Obrazów oraz w Grupie Producentów Owoców i Warzyw „Refal” Sp. z o.o. w Łukawie. W grupach „Owoc Sandomierski” i „Refal” odbywało się sortowanie jabłek na liniach, co pokazało możliwości tych organizacji.

Przejeżdżając przez region uczestnicy konferencji oglądali sady jabłoniowe. W jednym z nich oceniali jakość jabłek. Byli zainteresowani metodą uprawy, nawożenia i ochrony. Kontrahenci z Egiptu i Algierii podkreślali, że najbardziej odpowiadają im jabłka o intensywnym rumieńcu na skórce, pokrywającym 95% powierzchni owocu i o kształcie wydłużonym, najlepiej zbliżonym do ‘Red Deliciousa’.

Kilkakrotnie tego dnia ponawiana była propozycja ze strony kontrahentów z Afryki dotycząca wymiany towarowej jabłek za pomarańcze i ziemniaki, które można by sprzedawać do Federacji Rosyjskiej bez ograniczeń, gdyż na nie embargo nie obowiązuje.

Pokaz sortowania jabłek (rozładunek wodny), grupa „Refal”

Tekst i fot. Anita Łukawska

Więcej zdjęć w galerii.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRealne zagrożenie ze strony chorób przechowalniczych
Następny artykułSawicki apeluje: zgłaszajcie „w trybie błyskawicznym”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.