Cydr i rytuały

Choć pijemy coraz więcej cydru, dopiero uczymy się rytuałów, jakie towarzyszą temu trunkowi. W czym podawać cydr, jak go nalewać, z jakimi daniami łączyć - wyjaśnia jeden z najlepszych polskich barmanów, Paweł Rodaszyński.

– Cydr najlepiej serwować w szklankach podobnych do pokali (szkło do serwowania piwa), które rozszerzają się ku górze lub dużych kielichach na stópce – mówi barman Paweł Rodaszyński, współwłaściciel warszawskiego lokalu El Koktel. Na sztuce serwowania alkoholu zna się, jak mało kto – w tym roku zajął trzecie miejsce w prestiżowym konkursie World Class Poland.

Jego zdaniem optymalna temperatura dla cydru to 10–12 stopni. Wtedy zachowa najlepsze walory smakowe. A z czym serwować ten napój na bazie soku jabłkowego? – Cydr jest na tyle ciekawym trunkiem, że warto go pić bez dodatków. Szczególnie wody czy lodu, które mogą zaburzyć jego naturalne aromaty – uważa ekspert.

Kolejna kwestia – nalewanie cydru. – Cydr wytrawny warto nalać w małej ilości do szklanki z jak największej wysokości. Dzięki temu lepiej napowietrzymy go, przez co wydobędziemy pełen bukiet smaków i wprawimy w lekkie musowanie. Te słodsze i bardziej musowane nalewamy delikatnie i nisko, by nie zniszczyć lekkiej kompozycji i miłej tekstury – radzi Rodaszyński.

Cydr – dobry solo, ale również sprawdza się jako dodatek do jedzenia. – Te bardziej wytrawne świetnie komponują się z kiełbasami czy tłustym mięsem. Bardziej musujące i słodsze pasują do serów pleśniowych. Najsłodsze mogą być pite jako świetny deser – podpowiada specjalista.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWypłacono już ponad 207 mln zł pomocy suszowej
Następny artykułPolskie jabłka na Jedwabnym Szlaku?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.