Wsparte korzystnymi warunkami uprawy w głównych prowincjach produkujących orzechy włoskie Chiny osiągną w bieżącym sezonie produkcję do 1 mln ton. W poprzednim roku gospodarczym (2018/19) drastycznie ona spadła z powodu poważnych szkód przymrozkowych odnotowanych w najbardziej produktywnych obszarach produkcji orzecha włoskiego w północnych Chinach (w kwietniu 2018 r). Oczekiwana jest również poprawa jakości orzecha włoskiego z tegorocznych zbiorów.
Prognozuje się, że produkcja orzechów włoskich w Chinach będzie nadal rosła (choć może spadać powierzchnia upraw)przez następne pięć do dziesięciu lat z powodu nowych nasadzeń z ostatnich lat. Program łagodzenia ubóstwa wspierany przez rząd Chin zachęcił rolników z mniej rozwiniętych regionów do inwestowania w nowe nasadzenia orzechów włoskich.
Produkcja orzechów jest rozproszona w 21 prowincjach, ponad 40 % upraw orzechów włoskich ulokowanych jest na terenach górzystych lub pagórkowatych. Największym producentem jest Autonomiczny Region Xinjiang Uygur, który wyprzedził prowincję Yunnan. Na dalszych miejscach są prowincje Shanxi, Hebei, Gansu i Henan.
W całych Chinach sadzi się ponad 50 odmian orzecha włoskiego. Większość jest odmianami lokalnymi, z niewielką ilością importowanych odmian, takich jak Chandler oraz Hartley.
Piotr Grel
za: USDA FAS