Brakuje zwłaszcza gruszek o barwnych owocach – czerwonych lub opatrzonych rumieńcem. Jedną z nowszych propozycji, w której Belgowie pokładają nadzieje jest pochodząca z Norwegii odmiana ‘Celina’ (NP. 6246), uzyskana jako mieszaniec ‘Lipcówki Kolorowej’ oraz ‘Bonkrety Williamsa’ w sadowniczej stacji doświadczalnej w Njøs. Owoce odmiany ‘Celina’ mają wyrównany jajowaty kształt z charakterystycznym, kropkowanym, czerwonym rumieńcem na zielonym tle. Średnia masa gruszek zbieranych w Norwegii wyniosła 188 g, ale już w sadach w Belgii – 233 g (średnica 65-70 mm). W Norwegii jędrność owoców w okresie zbiorów wynosiła 5,5 kg/cm2, zawartość cukrów – 11,5o Brix, a kwasów – 0,16 g/l. Z doświadczeń belgijskich wynik, że gruszki ‘Celina’ nabierają dobrego smaku i aromatu dopiero przy zawartości cukrów na poziomie 12o Brix. W testach konsumenckich w Belgii owoce ‘Celiny’ uzyskały 7,4 punktów w 10-punktowej skali oceny.
Drzewa tej odmiany rosną dość silnie (w Belgii jako podkładka jest dla nich wybierana ‘Pigwa MC’) i mają być stosunkowo odporne na przymrozki wiosenne w okresie kwitnienia. Zapylaczami dla tej odmiany mogą być grusze: ‘Konferencja’, ‘Lipcówka Kolorowa’ oraz ‘Anna’.
Rumieniec – najważniejsza cecha odmiany ‘Celina’ – powstaje na owocach, do których ma dostęp słońce, ale co jest charakterystyczne – może on wytwarzać się nawet w późniejszym okresie, np. po cięciu letnim.
‘Celina’ ma owocować dość obficie. Przerzedzanie zawiązków jest zazwyczaj wymagane, ale w tym wypadku preferowany jest zabieg ręczny tak, aby na drzewie pozostawić owoce w zewnętrznych częściach korony (z dostępem światła). W Belgii owoce tej odmiany zbierano około 24 sierpnia ( w Norwegii – 19 września), ale co ciekawe udało się je przechować wyjątkowo długo jak na odmianę letnią – do 5 miesięcy w zwykłej chłodni.
Prawdopodobnie ‘Celina’ będzie odmianą klubową, do której prawa ma Norwegii firma Graminor, a w pozostałych częściach świata 2 firmy z Belgii: Fruithandel Wouters i ABCz. Obecnie w Norwegi i Belgii uprawia się po około 2000 drzew tej odmiany, ale już w sezonie 2013/2014 do nasadzeń w Belgii trafi 100 tys. kolejnych drzewek. Największe zapotrzebowanie na gruszki z czerwonym rumieńcem spodziewane jest w Rosji.
Owoce odmiany ‘Celina’, fot. EFM
Na podstawie European Fruitgrowers Magazine 7/2013
Wojciech Górka