Celem projektu jest edukacja ochrony zasobów naturalnych jakimi są gleby użytkowe rolniczo, ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia różnorodności mikroorganizmów glebowych oraz ich udział w poprawie jakości gleb.
Niezbędne ciągłe dokształcanie
W ramach programu “Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” przeprowadzono 12 szkoleń na terenie całej Polski. Dr hab. Magdalena Szczech podsumowała ich wyniki. Podczas szkoleń uczestnicy byli poproszeni o wypełnienie ankiet na temat problemów związanych z glebą. Ankiety wypełniło 126 rolników. Wynikało z nich, że nadal dość spora grupa rolników i ogrodników nie stosuje zmianowania, nawozów organicznych oraz często używa tych samych środków ochrony roślin, bez przemiennego używania substancji aktywnych. Według ankietowanych głównymi problemami w uprawie gleby są: odkażanie gleby (10%), zmianowanie (14%) nawożenie (10%), osłabienie wzrostu roślin (28%), obniżenie jakości gleby (28%), nawadnianie (43%), choroby roślin (32%) szkodniki (30%), chwasty (28%).
Nowe patogeny roślin ogrodniczych
Jak informował dr hab. Czesław Ślusarski na roślinach ogrodniczych w naszym kraju zaczynają pojawiać się patogeny, które dotychczas występowały w klimacie subtropikalnym. Przykładem jest często izolowany z roślin truskawek grzyb Pestalotiopsis clavispora powodujący zgniliznę korzeni i korony truskawki (jego objawy są praktycznie identyczne jak w przypadku Phytophthora fragariae). Grzyb ten jest również znajdowany na roślinach borówki wysokiej. Kolejnym problemem jest rozszerzanie roślin żywicielskich przez patogeny. Pleiochaeta setosa jest to pospolity patogen łubinu, który został wykryty na truskawce oraz borówce wysokiej. Na borówce powoduje plamy na pędach, a na truskawce gnicie korzeni i korony.
Mało znane metody wykrywania patogenów
Jak informowała mgr Dominika Malarczyk ekologiczne plantacje truskawek są dużo trudniejsze w uprawie i przysparzają plantatorom dodatkowych problemów. W Polsce uprawa truskawek od wielu lat kształtuje się na podobnym poziomie. Natomiast uprawa truskawek ekologicznych ulega tendencji wzrostowej. Problematyczne jest to, że często rolnik dowiaduje się o problemach na plantacji dopiero w wypadku pojawieniu się chorób na roślinach. Rozwiązaniem mogą być molekularne metody detekcji, które są o wiele szybsze w wykryciu. Podczas badań z roślin truskawek wyizolowano grzyby należące aż do 9 rodzajów, w tym najwięcej Phytopthora (16%), Colletotrichum (13%) i Verticillum (10%).
Tekst i fot. Monika Korzeniowska