Będzie więcej hurmy

To jeszcze dość rzadki gość na naszych stołach, ale już nie jest owocem nieznanym. Hurma - persymona, bardziej znana jako kaki oferowana jest coraz częściej przez sieciowe sklepy.

W Unii Europejskiej znaczącym jej producentem jest Hiszpania. W regionie Xuquer (na południe od Walencji)  tym roku oczekuje się zbiorów na poziomie prawie 90 tys. ton. To około 11% więcej, niż w roku ubiegłym. Największymi rynkami zbytu owoców hurmy są Niemcy, Wielka Brytania, Kanada i Francja.

Hurmę kaukaską (Diospyros lotus) oraz japońską (D. kaki) uprawia się również w Gruzji – jest tam popularnym gatuniem używanym do suszenia. Kraj ten po podpisaniu  umowy stowarzyszeniowej z UE ma (prawie) swobodny dostęp do wspólnotowego rynku, można więc oczekiwać, że na nasze stoły będzie trafiać coraz więcej hurmy nie tylko hiszpańskiej, ale również tej z Kaukazu.

za:  fructidor.com
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDöhler ma zgodę na przejęcie zakładu Binder w Tarczynie
Następny artykuł191 targowisk z programu „mój rynek”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.