Arktyczne jabłko

Próbę wprowadzenia takiego jabłka podjęła firma Okanagan Speciality Fruits. Właściwością wyróżniającą to "arktyczne" jabłko spośród innych odmian tego gatunku jest brak ciemnienia lub znacznie powolniejsze ciemnienie miąższu owocu. Po przekrojeniu jabłko długo pozostaje więc jasne, świeże.
Jednak ta modyfikacja genetyczna wzbudziła w USA protesty – mimo że amerykańskie społeczeństwo jest oswojone w GMO – takie produkty są tam spożywane od roku 1990. Asocjacja producentów jabłek zaprotestowała przeciwko próbie wprowadzenia tak zmodyfikowanej odmiany na rynek, obawiając się poderwania opinii jabłek jako produktu zdrowego i naturalnego.
 
Za: nytimes.com
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPierwszy śnieg tej jesieni
Następny artykułKalemba: Polska za jak największym budżetem UE dla rolnictwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.