Delegacja chińska na miejscu w Holandii sprawdzała cały proces produkcji ‘Konferencji’, przyglądali się strukturom kontroli państwowej, instytucjom gwarancji jakości. Przedstawili wszystkie zagrożenia dla krajowej produkcji, na podstawie tych inspekcji powstał wstępny plan pracy dla rynku Chin. Holendrzy przygotowali broszurę z informacjami praktycznymi dla sadowników, przeszkolono doradców, przygotowano listę producentów-eksporterów (przygotowuje się je przed rozpoczęciem sezonu). Strona chińska zarejestrowała wszystkie obiekty chłodnicze i przygotowawcze, potrzebna jest akredytacja BRC dla konfekcjonowania gruszek. Wysyłany towar jest dokładnie wyspecyfikowany z określeniem jakości (jędrność min. 5), sposobu pakowania (dodatkowe warstwy kartonu – wzmacniająca i chroniąca przed wilgocią, etyk7.iet (pochodzenie towaru). Sady są rejestrowane w międzynarodowym systemie, sad dostaje numer (GLN), prowadzona jest rejestracja wszystkich prac w sadzie. Co dwa tygodnie sad jest monitorowany przez niezależne instytucje. Po nich – sporządza się raporty, niezgodności są karane sankcjami.
W protokole zwraca się uwagę na 19 pestycydów, szkodników i chorób: zaraza ogniowa, owocówka (C. pomonella) – w każdym sadzie muszą być 3 pułapki feromonowe – zwalczanie już przy jednej znalezionej owocówce, Phytophthora syringae – możliwość wstrzymania eksportu, owoce muszą być zbierane z wysokości powyżej 50 cm, w sezonie dwa zbiory – owoców do 50 cm jakie zostaną w Holandii, potem te wyższe – do Chin. Gleosporium perennans, G. alba. Wysłanie owoców z powyższymi felerami oznacza knock-out sadownika. Może nastąpić wstrzymanie eksportu.
Chiński rynek nie jest całkiem przejrzysty, czasem polityka wpływa na współpracę. Podczas wizyty w Holandii Chińczykom nie podobały się chwasty w sadach i spady pod drzewami. Po 10 latach starań podpisano porozumienie i około 40 kontenerów ruszyło w miesięczną podróż do Chin. Część owocó1) potraktowano SmartFreshem.