W ostatnich dwóch latach ukraińscy producenci i eksporterzy coraz śmielej penetrują zagraniczne rynki. Eksport warzyw wręcz się zwielokrotnia – należy jednak pamiętać, że rośnie od z poziomów bliskich zera.
W pierwszych trzech miesiącach 2013 roku eksport ukraińskich pomidorów szklarniowych wzrósł z 574 ton (rdr) do 813 ton (1,5 razy). W podstawowych gatunkach warzyw – wzrost jest jeszcze wyraźniejszy: kapusta biała z 1,1 tys. t do 2,1 tys. t (prawie dwukrotny wzrost), ziemniak – z 1,2 tys. t do 7,0 tys. t (5,5 razy), marchwi, buraka ćwikłowego, rzodkwi, selera i rzepy ze 119 ton do 8,8 tys. t (75 razy), wreszcie cebuli – z 285 ton do 36,4 tys. ton (127 razy więcej).
Aleksander Bielenkij, Kijów