Zmiany struktury handlu zagranicznego na Ukrainie

Do końca października br. Ukraina zakupiła owoców, i warzyw oraz orzechów za 618,4 mln USD. To suma o 37% wyższa, niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jednocześnie eksport tych produktów spadł o 4% i przyniósł 341,1 mln USD.

Tak więc saldo handlu zagranicznego wyniosło 277,3 mln USD, co oznacza, że ​​Ukraina jest importerem netto tych produktów, oświadczyło stowarzyszenie Ukraiński Klub Biznesu Rolniczego (UKAB).

Największy udział w strukturze importu to: owoce cytrusowe – 22% lub 137 mln USD i banany – 20% lub 126,4 mln USD, natomiast główny udział w strukturze eksportu to: orzechy – 46% lub 157,5 mln USD i suszone rośliny strączkowe – 33% lub 113,9 mln USD.

UCAB zauważa, że ​​Ukraina gwałtownie zwiększa eksport gotowych produktów (wytwarzanych w procesie przetwarzania owoców i warzyw) o wysokiej wartości dodanej. Na przykład w ciągu 10 miesięcy tego roku eksport soków wzrósł o 27,7 mln USD (53%) w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Sprzedaż przetworzonych pomidorów również wzrosła o 4%, czyli o 1,4 mln USD, a dżemów o 52%, czyli o 1,2 mln USD. Głównymi konsumentami tych produktów są kraje UE.

Piotr Grel

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł„Inwestycje w gospodarstwach położonych na obszarach Natura 2000” – wkrótce nabór wniosków
Następny artykułW Rosji drożeją gruszki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.